Близките на бойците от полк "Азов" нямат никакви данни за тях

Семействата на евакуираните от Азовстал защитници на Мариупол не знаят къде се намират членовете на полк "Азов" и нямат никакъв контакт с тях. Не е известно и при какви условия живеят те в момента. Това съобщи на брифинг Сандра Кротевич, сестра на майор Богдан Кротевич, началник-щаб, първи заместник-командир на полк „Азов“.

„Не знам къде се намира брат ми, евакуиран е, но не знаем в какво състояние е сега. Не е правил опит за контакти с нас“, каза тя, и призова медиите да казват истината. „Цялата тази евакуация не означава връщане у дома. Момчетата не са вкъщи. Не знаем къде са, в какви условия живеят. Наистина се надяваме руската страна да се отнася с тях в съответствие с Женевската конвенция и международното право, така както Украйна третира руските военнопленници“, каза тя.

Съпругата на офицера от граничната охрана на Донецк Олена Чернобай също се присъедини към призива световната общност да помогне за връщането на бойците у дома, включително и телата на загиналите.

Наталка Зарицка, съпругата на войник от полк "Азов", каза, че за последно съпругът й се е свързал с нея на 17 май. „В момента не се знае къде се намира, дали е жив, дали е бил измъчван", каза жената. На 17 май съпругът й написал съобщение, че 24 от неговите 32 братя от взвода са загинали. 17 от тях загубили живота си при атака с фосфорна бомба. Общо 70 души са загинали при тази атака. „Напускането на нашите герои от Азовстал не е краят. Това е само началото на нов етап от войната", твърди жената.

Последните защитници на Мариупол останаха в завода Азовстал, докато не получиха заповед да спрат защитата на града и да спасят живота на бойците. В завода останаха войници от полк "Азов", морски пехотинци от 36-та бригада, граничари и служители на реда.

На 16 май МВР, ВВС, Националната гвардия и Гранична охрана започнаха съвместно операция за спасяване на защитниците на Мариупол, блокирани на територията на завод Азовстал. Командирите последни напуснаха завода. Войниците бяха отведени в окупирани от Русия територии. 53-ма тежко ранени бяха евакуирани в лечебно заведение в окупирания Новоазовск, а други 211 души бяха откарани в окупираната Оленивка през хуманитарен коридор. Очаква се да бъде извършена размяна на военнопленници, въпреки че руската Държавна дума дава противоречиви сигнали за одобрението си за размяната. /БГНЕС