Близо 20% от тока, произвеждан у нас, е от слънчеви батерии

Общото производство от ВЕИ е около една трета

Близо 20% от тока, произвеждан в момента в България, е от слънчеви батерии, а общото производство от ВЕИ е около една трета, предаде БНР. Какво още сочат данните на Електроенергийния системен оператор и Българската независима енергийна борса.

Независимо че единият блок на АЕЦ Козлодуй е спрян за планов ремонт, централата произвежда около 40 на сто от електроенергията. Останалите количества се поделят горе-долу поравно между ТЕЦ и ВЕИ централите.

Около хиляда мегавата е вносът на ток от Румъния, където цените са по-ниски, а малки количества влизат у нас и от Сърбия.

Същевременно износът от страната ни за Турция, Гърция и Северна Македония е около 800 мегавата.

Енергийната борса затвори днес при средна цена от 106 лева на платформата "ден напред" с доставка през утрешния ден, като отново цените в пиковите часове бяха доста по-ниски от останалите - нещо, за което говори преди дни председателят на енергийния регулатор Иван Иванов:

"Цената на енергията извън пиковите часове е значително по-висока от цената на енергията в пиковите часове по причина, че в пиковите часове действат голям брой генератори на електроенергия от възобновяеми източници и цената там достига нива, близки до нула."