Добра новина: Блокираните на остров Самотраки ще бъдат извозвани от утре

Катамарана "Андрос Джет" ще прави по три курса на ден

Няма пряка опасност за българските туристи, блокирани на остров Самотраки. Генералното ни консулство в Солун е в постоянен контакт с гръцките власти, следи ситуацията и е готово да окаже съдействие при необходимост, увериха от Министерството на външните работи. От утре ще започне извозването на блокираните на острова туристи.

Гръцкото министерство на корабоплаването е взело решение туристите да бъдат извозени от катамарана "Андрос Джет". Той е с капацитет за 600 пътници и 75 автомобила. Морският съд ще започне извозване от утре, 14 август, по три курса на ден.

В момента на Самотраки има около 1500 туристи, предимно от Румъния, както и от България, Сърбия, Франция, Великобритания и Италия.

От външното ни министерство уверяват, че е осигурена храна, питейна вода, медицинско обслужване и стоки от първа необходимост. Хотелиерите правят значителни намаления на нощувките, а общинските власти предоставят безплатни стаи за настаняване, включително в училищата. Областната управа финансира раздаването на безплатна храна за нуждаещите се.