Скандал: Радев лъсна в праймтайма на БНТ с повторение на речта пред НС, дори по времето на бай Тошо нямаше подобни изпълнения

Мистерия на "Сан Стефано" 29 - редакторско решение или молба на президента беше повторното излъчване

Румен Радев, снимка: Дарик

Румен Радев, снимка: Дарик

Зрители на Българската национална телевизия останаха в потрес. В 20:00 часа, след "Лека нощ, деца", на мястото на новинарската емисия "По света и у нас" се появи президентът Румен Радев и повторение от изказването му днес в парламента. 

Според чл. 52. (1) от Закона за радиото и телевизията, право на обръщение по БНР и БНТ имат президентът на републиката, председателят на Народното събрание, министър-председателят, главният прокурор и председателите на Конституционния съд, на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд. Не е ясно, дали самият държавен глава и екипът му са се възползвали от това право в закона, където никъде не пише, дали може да се пускат повторения на речите.

Припомняме, че днес вече държавната медия излъчи на живо словото на Румен Радев. Защо беше нужно да бъде излъчено още веднъж в праймтайма в 20:00 часа, се чудят зрителите, които за капак гледаха в "По света и у нас" след това наново части от президентската реч.

Остава мистерия, дали на "Сан Стефано" 29 самоинициативно са пуснали изказването на Радев втори път за деня, или той и хората от екипа му са настояли за повторението. Това е прецедент в историята на БНТ, категорични са стари телевизионери. Дори по времето на Тодор Живков те не си спомнят подобни изпълнения и не се е случвало цялата реч на Тато да бъде повтаряна в ефир. В резултат на извънредното включване на държавния глава зрителите, които искаха просто да гледат централната емисия новини, трябваше да чакат словото на Румен Радев, което размести тотално програмата. Най-изнервени останаха спортните фенове, които вместо да видят репортажите за историческата победа на Григор Димитров в САЩ във времето на спорта, трябваше да изчакат търпеливо фундаменталното обръщение на президента. Зрители на БНТ започнаха да се шегуват в социалните мрежи, че за всеки случай, ако някой не е хванал цялата реч на Радев преди обед и вечерта, БНТ могат да я пуснат и утре, в сутрешния си блок.