Болница “Шейново” ще изчака решението на съда по случая с разменените бебета

Външен консултант е изготвил анализ въз основа на 600 съдебни дела

Вече е изготвено становището на външния консултант, който трябваше да извърши анализ на поисканото от семействата на разменените бебета обезщетение. Правното становище бе обсъдено от Съвета на директорите във Втора САГБАЛ "Шейново", предаде БНР.

Анализът се основава на преглед на близо 600 съдебни дела в областта на медицинските деликти в периода от 2007 г. до 2022 г. За да се осигури всеобхватност е извършена проверка и на други дела (извън медицинските деликти), по които се присъждат обезщетения за неимуществени вреди, изразяващи се в стрес, притеснение, шок от поднесена информация, страдание (без причиняване на физически увреждания).

От името на болница "Шейново" изказваме към двете семейства още веднъж своето уважение, извинение и огромно съжаление за безпрецедентния случай, казват от лечебното заведение.

Предвид обстоятелството, че подобен казус до момента не е известен, а диапазонът на присъждани обезщетения за неимуществени вреди е широк, Съветът на директорите на Втора САГБАЛ "Шейново" е взел решение да довери решението по този случай на съда.