Борел: Изглежда, че Русия постепенно се изключва от Европа

Жозеп Борел

Жозеп Борел

Върховният представител по външната политика Жозеп Борел коментира в блога си, че следващите стъпки, които ЕС ще предприеме срещу Русия, може да включват и санкции.

"Вече съществува още един инструмент - санкционния режим на ЕС за човешките права, известен като "европейския Магнитски", написа още първият дипломат на ЕС. 

Борел допълва, че срещата му с руския министър на външните работи Сергей Лавров в Москва, както и посланията, изпратени по време на неговата визита от властите в страната, потвърждават, че Европа и Русия се отдалечават.

"Изглежда, че Русия постепенно се изключва от Европа и гледа на демократичните ценности като на екзистенциална заплаха", подчертава той, цитиран от БНР.

Върховният представител по външната политика допълва, че въпросът за налагането на допълнителни санкции ще се разглежда на Съвет "Външни работи" на 22 февруари.

"Характерът на предизвикателството е ясен. Заключването зад стените и призивите към другите от позицията на безопасността няма да доведе до по-голяма сигурност в ЕС", подчертава той, очевидно намеквайки за критичните реакции за визитата му в Москва. 

От Русия заявиха, че са учудени от оценките на Жозеп Борел за посещението му в Москва. Според руското външно министерство те  са в силен контраст с изявленията на Борел по време на визитата.