Борел: По-евтино е да дадем Patriot, отколкото да възстановяваме разрушенията в Украйна

Убеден е, че всички страни от ЕС могат да направят повече,

Жозеп Борел

Жозеп Борел

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел заяви, че преди да се пресмятат средствата за възстановяване на Украйна, съюзниците трябва да се погрижат тя да не бъде разрушавана, предаде Униан.  

Той коментира пред в. „Le Monde“ разрушаването на Трипилската ТЕЦ, която е най-голямата в Киевска област. Централата беше поразена от руски ракети, след като украинската ПВО изчерпа боеприпасите си.

Борел посочи, че е по-евтино Западът да предостави на Киев системи Patriot, отколкото после да възстановява разрушените мощности.

„Преди да говорим за възстановяването на Украйна, трябва да предотвратим разрушаването ѝ. По-евтино е да купим системи Patriot, отколкото да възстановяваме електроцентрала, атакувана от руснаците." – подчерта той, като добави, че след година ще е късно да се мисли за тези неща.

Борел е убеден, че всички страни от ЕС могат да направят повече, за да изпълнят ангажимента си за подкрепа на Украйна.

Няма смисъл  да се сравняват усилията, които полагат Франция, Германия или друга страна от ЕС – важно е да има обща позиция, посочи еврокомисарят по външната политика.  

"Моята роля не е в това да соча с пръст една или друга страна, а в това да се изработи обща позиция. За мен е важна общата сума." – поясни дипломатът.

Превод Faktor.bg