Борис Ячев: Добре е парламентът да носи отговорност за целия състав на КПКОНПИ

Против съм увеличаването на т.нар. полицейски правомощия на СД "Противодействие на корупцията", заяви Ячев

Борис Ячев

Борис Ячев

И двете представяния бяха сериозни, защото и двамата претенденти имат дълъг професионален опит и дълъг юридически стаж. Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ председателят на парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика Борис Ячев в коментара си за изслушването на двамата кандидати за председател на КПКОНПИ - Сотир Цацаров и Симеон Найденов.

Той подчерта, че всеки от кандидатите има своите предимства. "Г-н Цацаров е по-тясно специализиран като главен прокурор един мандат, а преди това се е занимавал с наказателно право - прокуратура и участия в съдебни заседания, а г-н Найденов - в областта на правото и като следовател, и като адвокат - бил е от двете страни на барикадата, както сам се изрази по време на изслушването."

По думите на Ячев освен запознаването на депутатите с концепциите на кандидатите, е било много важно да се чуят и отговорите на въпросите, поставени от различни неправителствени организации, народни представители и членовете на антикорупционната парламентарна комисия.

"Въпросите обхващаха широк кръг от компетенцията и на претендентите, и на дейността им като бъдещи председатели на КПКОНПИ", разкри той.

По повод обвиненията, че изборът е предрешен, има партийна намеса и липсва състезателност, Борис Ячев подчерта, че процедурата е дала достатъчно време за издигане на различни кандидатури както от неправителствени организации, така и от опозиционни политически сили.

За Ячев "би било добра практика парламентът да носи пълна отговорност за целия състав на КПКОНПИ", но не и да се разширяват правомощията й.

"Винаги съм твърдял и като народен представител, и като председател на тази комисия, че съм против увеличаването на т.нар. полицейски правомощия на Специализираната дирекция "Противодействие на корупцията". И в момента има органи - ГДБОП, ДАНС и други структури в силовото министерство, които могат да извършват тези специализирани операции.

Според него в случая "Иванчева" КПКОНПИ се е "опитала да надскочи своите правомощия", което е затвърдило убеждението, че "допълнителни полицейски правомощия не бива да се дават", посочи Ячев.