Борисов, Иванов и Пеевски с обща декларация за членството на Украйна в НАТО

Интересна инициатива в подкрепа на Украйна подеха водещи политици в Народното събрание. Днес в деловодството на парламента беше внесен проект на Декларация, с която се обявява, че страната ни застава зад членството на воюващата страна в НАТО, съобщава"Сега".

Документът е подписан от водача на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов и съпартийците му Десислава Атанасова и Екатерина Захариева; лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ и депутата бизнесмен от движението Делян Пеевски; съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов; зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов и колежката му от партията Павела Митова.

За отбелязване е, че сред вносителите липсват политици от ПП. Иначе политическите сили, застанали зад проекта, традиционно подкрепят евроатлантическата ориентация на страната. Що се отнася до Пеевски, той напоследък се старае също да покаже, че работи в тази посока – дори внесе законопроект, с който се затяга надзорът над влизането на руски капитали в българската икономика.

В проекта на декларацията се „осъжда най-остро продължаващата непредизвикана и неоправдана пълномащабна война на Русия и престъпленията срещу Украйна и нейния народ“; настоява се за подвеждането под отговорност на виновниците за тези престъпления; подкрепя се запазването на суверенитета и териториалната цялост на страната, както и нейното евроатлантическо бъдеще, включително чрез членство в НАТО.

В тази връзка, в декларацията се заявява, че най-прекият път за възстановяването на мира е прекратяването на военните действия и незабавното, пълно изтегляне на руската армия отвъд международно признатите граници на Украйна. А българските държавни институции се призовават да продължат да оказват политическа, военна, военно-техническа, финансова и хуманитарна помощ на страната до пълното възстановяване на суверенитета й в нейните международно признаци граници.

От българското правителство се очаква да изразява подкрепа за членството на Украйна в НАТО, конкретно на предстоящата среща на върха на пакта през юли т.г. във Вилнюс. А към съюзниците ни авторите на декларацията се обръщат с апел да използват въпросната среща, за да очертаят ясни параметри по пътя към членството на Украйна в НАТО.