Борисов отговори на Петков: И ние имаме списък, а през 1944-45 г. по списък са изтрепали цвета на нацията

С тези милиарди дългове ни залагат огромен капан, каза още лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов

Бойко Борисов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е на поредната си обиколка в страната за среща с активистите на партията. Днес той е на посещение при ГЕРБ-Сливен. Срещата бе открита от Десислава Танева, която благодари на всички организации, участвали активно в изборния процес.

"Независимо, че не сме в управлението, нашата дейност продължава. Както винаги сме се старали, наше основно задължение е да привличаме в нашите екипи млади хора, да чуваме идеите на новото поколение и да ги готвим за управлението в местната и централна власт", заяви още тя.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов взе думата, коментирайки горещите теми и управленските решения, които взема коалиционното правителство на Кирил Петков. 

"Не съм дошъл нито да развалям настроението, нито да критикувам управляващите. Просто искам хората да сравняват, въпреки пропагандата. Предупредихме за руменрадевата зима, за цените, инфлацията, обедняването. Факт ли е? Факт. Сега искам да предупредя - че ако тези хора продължат да управляват по същия начин, теглейки милиарди, за следващия бюджет, декември, ще сме стигнали тавана на дълговете. Досега каквото сме предупредили, все е ставало", отбеляза той.

Борисов показа и сравнителни графики с потребителски цени при управлението на ГЕРБ и настоящия кабинет на ПП. Показа и сравнение на чуждестранните инвестиции, както и цените на природния газ: "Не е приятно. Разбирам. Дразнещо е. Разбирам. Но е факт. Ние в момента агитираме нашите хора - защо трябва да сме горди, с вдигнати глави. Капанът, който те ни залагат с тези милиарди дългове, е огромен. Всяко следващо правителство влиза директно в техния капан".

Бившият премиер коментира и темата с изтребителите F-16 и благодари на американското посолство, което "изчисти" скандала, забъркан от Румен Радев.

"Дори и кола се чака с месеци, камо ли самолет. Настояваме в бюджета депутатите да вкарат и парите за втората част на самолетите, за да можем да окомплектоваме една цяла ескадрила, така, както бяхме заложили ние в плана. Само за върховния главнокомандващ допълвам - договорите са между правителствата на България и правителствата на САЩ. Точка. Има чисто обективни фактори, които забавиха самолетите. Ние, за да сме първи, платихме 100% половината от сумата, за да може сегашното правителство да не се оправдава, че видите ли, няма пари. Платихме дълга на КТБ, дълга на руските реактори, неизплатените пари на американските централи. 6 милиарда и 800 милиона влязохме в дългове. Не е приятно".

"Много мога да говоря за нулевата толерантност. Питам сега - защо засекретиха заседанието на енергийната комисия за "Булгаргаз". Питам господин Петков - какво толкова тайно имаше? Газ няма, то ясно - изфъскахте го към Румъния. Защо скрихте тези хора? Но едно птиченце казало, че бивши зам.-министри, съветници до завчера фирмите, които са закупили газ, за три секунди са завъртели тази видна далавера. Ако всичко беше чисто, ако Делян Добрев и Румен Овчаров говореха глупости и аз ги повтарям като папагал, трябваше да ни пляскате през устата. Ей това не ви ли интересува?!", коментира лидерът на ГЕРБ.

Борисов обяви също, че Младежи ГЕРБ също са изготвили списък по Гугъл, в който на първо място е Асен Василев, а след него - Янев. Заяви, че г-жа Лена Бориславова, която той много уважавал, признала, че изготвили списък по Гугъл.

Ние сме в държава на списъците. Така е било и през 1944-45 година, когато в папка слагаш професори, опозиционери, носиш го в прокуратурата - тогава така били избили цвета на нацията, коментира бившият премиер.

"Ако това е съдебна реформа - да сложиш свои хора в МВР и прокуратурата и накрая да носиш по Гугъл", заяви Бойко Борисов.

Според него в Гугъл излиза всякаква информация, включително и от жълтите медии. "Този списък е несериозна работа и отнема огромен ресурс от медийното време", каза още Бойко Борисов.

Източници: БНТ, Епицентър