Борисов прелетя с хеликоптер над "Балкански поток" заедно с чуждестранни инвеститори

Премиерът Бойко Борисов качи чуждестранни инвеститори в хеликоптер, за да прелетят на зоната, на която се изгражда "Балкански поток". Това стана ясно от публикувано във фейсбук видео. 

Борисов показа и схемата на проекта, като обясни основните приоритети за изграждането му. Той не пропусна да отбележи, че страната ни е много красива и има голям потенциал.

Владимир Малинов, изпълнителният директор и член на УС на "Булгартрансгаз", също бе с премиера Той бе и негов преводач по време на полета. 

Летим над „Балкански поток“ с първите мъже на Саудитска Арабия, подчертава премиерът пред делегацията. "Ще може да пренасяме азерски, американски – откъдето и да докарат, газ на терминалите в Александруполис.

1400 багера и машини, поставящи тръби работят. 3000 работници, похвали се Бойко Борисов и отбеляза пред чужденците, че трябва да кажат „на принц Салман, че България не е равна“.

Премиерът не забрави да спомене и за многото археологични находки, които се откриват в хода на строителството на големи обекти в страната.

Междувременно от правителствената пресслужба припомниха, че изграждането на "Балкански поток" навлиза във финалната си фаза. На територията на страната са налични всички необходими тръби за обекта и те са разнесени по трасето - над 474 км. На терен се трудят над 2 500 работници от различни страни. Наистина огромен проект, в чието изпълнение са мобилизирани 1420 броя тежка строителна механизация и специализирана техника. С реализацията на 'Балкански поток" България се превръща в регионален стратегически газоразпределителен център и гарантира диверсификация на газовите доставки.

В същото време САЩ се противопоставят на изграждането на втората отсечка на „Турски поток“, която Борисов нарича „Балкански поток“. Според Вашингтон тя е заплаха за евроатлантическата общност, защото обвързва държавите-членки на НАТО и ЕС с руския природен газ. Лично държавният секретар Майк Помпео предупреди да не се изгражда продължението на „Турски/Балкански поток“.

Обходът от въздух Борисов направи в присъствието на заместник-министъра по корпоративно управление в Министерството на петрола на Кралство Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов и представители на фирмата-изпълнител Аркад.