Бразилия арестува двама души свързани с "Хизбула" - планирали атаки срещу синагоги

Полицията извърши 11 обиска

Бразилската полиция съобщи в сряда, че е арестувала двама души за участие в планирането на терористични атаки в страната, подкрепяни от ливанската въоръжена групировка "Хизбула" срещу еврейски синагоги и други обекти.

Федералната полиция съобщи, че е задържала двама заподозрени в Сао Пауло в операция за "осуетяване на подготовката на терористични атаки и осигуряване на доказателства за възможно вербуване на бразилци за извършване на екстремистки действия в страната".

Полицията също извърши 11 обиска и изземвания в Сао Пауло и югоизточния щат Минас Жерайс.

Бразилският новинарски сайт UOL съобщи, че предполагаемите цели на атаките са синагоги и други сгради, свързани с еврейската общност в Бразилия, която наброява около 107 000 души. Позовавайки се на полицейски източници, най-голямата бразилска телевизия „Глобо“ предаде, че според следователите заподозрените имат връзки с "Хизбула" и наскоро са пътували до Бейрут.

Полицията е поискала от Интерпол да издаде заповед за ареста на други двама заподозрени с бразилско-ливанска националност, които в момента са в Ливан.

Антитерористичните акции са рядкост в Бразилия, която е пощадена от големи атаки.

Страната има втората по големина еврейска общност в Латинска Америка след съседна Аржентина. Аржентина, където живеят около 250 000 евреи, беше засегната от атаки срещу израелското посолство през 1992 г. и еврейски център в Буенос Айрес през 1994 г., при които загинаха общо 114 души. /БГНЕС