Бреговата охрана на САЩ проследява руски кораб, обикалящ Хаваите

В САЩ допускат, че руският кораб се интересува от базата "Пърл Харбър" или комуникационната инфраструктура в района


Бреговата охрана на САЩ обяви, че край бреговете на Хаваите в последните седмици проследяват руски кораб, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БНР.

Бреговата охрана допуска, че това може да е кораб за събиране на разузнавателна информация, тъй като е забелязан в международни води, но обикаля близо да Хаваите.

Според  Ерик Олерих, пенсиониран командир от ВМС корабите, които се "мотаят в дадена зона" не са обичайни. Бившият военен смята, че от кораба биха могли да картографират част от инфраструктурата, която влиза и излиза от Хаваите, оптичният интернет и комуникационните кабели например.

Безпокойството на американците обаче идва и от факта, че в близост се намира едно от ключови военноморски пристанища на САЩ в Тихия океан - военноморската база "Пърл Харбър". Базата е една от най-натоварените с някои от най-сложните и секретни военни кораби.

В изявление на Пентагона се казва, че "индийско-тихоокеанското командване на САЩ наблюдава плавателните съдове на Русия, действащи в международни води в западната част на Тихия океан" и от нея се очаква да го прави в съответствие с международното право.

Зам.-говорителката на Пентагона Сабрина Сингх казва, че до момента не е забелязано опасно или непрофесионално поведение от страна на екипажа на кораба и очакванията са, че руснаците ще действат в региона в съответствие с международното право.