Бригаден ген. Спасов: Много закъсняхме със сделката за Ф-16

Спас Спасов

Спас Спасов

Не трябва да се отказваме от по-нататъшното придобиване на самолетите Ф-16. Ние страшно много закъсняхме и затова сега изглежда, че сме притиснати в ъгъла. Сега бързо трябва да обмислим какво ни е необходимо – оборудване и въоръжение. Това коментира в студиото на Нова ТВ бригаден генерал Спас Спасов. 

За да може самостоятелно да пазим небето си, са ни необходими 72 бойни самолети, уточни той.

Спасов обясни, че става дума за многофункционални самолети, с много добри качества, защото освен да носят еърполисинг, могат да участва във военни операции, както също така може да координира действията на всички останали системи, тоест той има пълна оперативна съвместимост. Всеки самолет може да работи и на земята, като един своеобразен тренажор – пилотите да се тренират в различни ситуации, обясни той.

Пилотите и в момента се обучават, така че когато ги получим за съвсем кратко време пилотите ще могат да летят на тях – да вършат еърполисинг, а по-нататък и използването им по морски и наземни цели, посочи бившият летец.

Спасов смята, че докато чакаме тези самолети, е добре да се вземат още 10 самолета втора ръка на лизинг, на които нашите пилоти да могат да летят. Трудно е да се осъществи подобна сделка, защото трябват много пари. Но анализите на нашите икономисти и политици могат да направят сметка за какво време да бъде направено разсрочено плащане.