Британското разузнаване: Русия въвежда нов подход за повишаване боеспособността на армията си

Според експерти той може да позволи на Кремъл да не прибягва до нова мобилизация в страната

В Украйна продължава пълномащабна война и повишаването на възрастта за военна служба - от 51 на 65 години, според договор в Руската федерация, едва ли ще повиши боеспособността на руските войски.

Това съобщи британското Министерство на отбраната в мрежата „X“ (Twitter), позовавайки се на данни на разузнаването, цитирано от УНИАН.

 „Русия предлага проект на закон за повишаване на възрастта на военнослужещите по договор, включително наетите преди юни 2023 г., до 65 години, а за офицерите - до 70 години“, се казва в доклада. Както отбелязва разузнаването, това значително ще увеличи сегашната възрастова граница, която е 51 години за подофицери и вероятно ще удължи срока на съответните договори.

В същото време, според информация на уебсайта World Data, продължителност на живота в Русия към 2021 г. за мъжете е била 64,2 години. Следователно тази мярка на практика предвижда доживотен договор за мъжката половина от руското общество.

„Въпреки че може би тази мярка да намали необходимостта от допълнителна мобилизация, е изключително малка вероятността увеличаването на броя на военния персонал на възраст над 51 години да повиши бойната ефективност на Русия, особено по време на бързи атаки и контранастъпление“, се казва в доклада на разузнаването.

Превод: Faktor.bg