Британското разузнаване: Загубата на Лиман е тежък политически удар за Кремъл

Обвиненията срещу руското военно командване ще стават все по-яростни

Загубата на Лиман е тежък удар за Кремъл в тактическо и политическо отношение. Това става ясно от доклад на британското разузнаване, цитиран от Униан.

Лиман е важен фронтови град – контролът върху него позволява да се използва ключов автомобилен мост над р. Северский Донец, зад който окупаторите се опитват да изградят нова отбранителна линия. В Русия загубата му предизвика остри критики срещу военното ръководство – казват британските експерти.  

"На 1 октомври 2022 г. руските сили в град Лиман, Донецка област, отстъпиха пред лицето на украинското настъпление. Лиман вероятно е отбраняван от недокомплектовани подразделения от Западния и Централния военен окръг на Русия, както и от контингенти от доброволно мобилизирани резервисти. Руските сили вероятно са понесли тежки загуби при отстъплението по единствения път за излизане от града, който все още е бил в техни ръце." — се казва в доклада.

След освобождаването на Лиман украинските сили ще могат да прехвърлят техника и ресурси на десния бряг на река Северский Донец.

"Отстъплението от Лиман представлява също значителна политическа загуба, тъй като той е  разположен в пределите на Донецка област – регион, който Русия обяви, че се стреми да "освободи" и се опитваше незаконно да анексира. Изтеглянето на войските доведе до нова вълна от публични критики срещу военното ръководство на Русия от страна на високопоставени чиновници." — казват още експертите.

В доклада се посочва, че тази тенденция ще се засилва – ВСУ ще продължат да освобождават временно окупирани територии, а обвиненията срещу руското военно командване за пораженията ще стават все по-яростни.

Превод Faktor.bg