Кандидат-президентът на РСМ Буяр Османи: ДСИ има червена линия спрямо България

Османи е издигнат от коалицията "Европейски фронт"

Буяр Османи

Буяр Османи

„Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) ще бъде победител на тези избори и има червени линии спрямо България.“

Това заяви македонският външен министър Буяр Османи в интервю за „Албениън пост“, като не уточни в какво точно се изразява тази червена линия.

Османи е кандидат-президент на коалицията "Европейски фронт", в която влиза и ДСИ. Той коментира и предполагаемата намеса на косовския премиер Албин Курти в изборния процес в Северна Македония. Според външния министър поведението на Курти е създало известно напрежение, но заяви, че то по никакъв начин няма да повлияе на резултата от изборите.

Топ дипломатът добави, че преди 20 години албанците са били изключен народ в Македония, а днес те са хората, които ръководят страната.

Османи коментира и обвиненията на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски срещу ДСИ, като каза на опозиционния лидер, че "времето на национализма е отминало".

"Мицкоски трябва да анализира политическата си еволюция и да покаже дали има руско влияние в неговата политика. Това е реторика от миналото. ДСИ ще бъде победител на тези избори, ние имаме червени линии за тези, които не спазват Охридското споразумение и такава с България." - каза кандидатът за президент.

Първият тур на президентските избори в РСМ ще се проведе на 24 април, а вторият - на 8 май, заедно с парламентарните избори. /БГНЕС