Буяр Османи: Подкрепата ни за Украйна е непоколебима

Целта ни е да увеличим отбранителните си инвестиции до 2,15%

„Нашата цел е не само да ги запазим, но и да увеличим инвестициите си в отбраната до 2,15% от БВП до 2025 г“.

Това заяви македонският външен министър Буяр Османи преди срещата на външните министри на НАТО, предаде БГНЕС.

„Това е историческа среща на министрите на НАТО, не само защото НАТО празнува 75-ата си годишнина, но и защото с приемането на Швеция укрепваме нашето единство и отбранителни способности като съюз с 32 членки“, добави Османи.

Според него фокусът на РСМ е върху въпросите, които ще определят основните резултати от предстоящата среща на върха във Вашингтон през юли.

„Ключов дневен ред е да надградим колективния си ангажимент за споделяне на тежестта, като Северна Македония служи за пример, чрез постигане на целта на срещата на върха в Уелс. Нашата цел е не само да ги запазим, но и да увеличим инвестициите си в отбраната до 2,15% от БВП до 2025 г“, подчерта министър Османи.

Първият дипломат на Северна Македония каза, че подкрепата на страната му за Украйна остава непоколебима.

„Единството и решителността ни са силните ни страни в отстояването на значителна помощ за Украйна, изправена пред предизвикателствата, породени от руската агресия. Разбира се, тези предизвикателства имат по-широки последици, като Украйна е само част от империалистическите амбиции на Русия, които заплашват Молдова, Грузия и Западните Балкани. Това изисква синхронизирани усилия между НАТО и ЕС, като се подчертава неотложността на ускорената европейска и евроатлантическа интеграция за поддържане на колективната ни сигурност“, допълни външният министър./БГНЕС