Чавушоглу обвини САЩ, че искат "държава на терора" в Северна Сирия

Създаден е стратегически механизъм за решаване на проблемите

Мевлют Чавушоглу

Мевлют Чавушоглу

Съединените щати искат създаването на "държава на терора" в Северна Сирия, като подкрепят политически и военно разклонението на терористичната организация ПКК, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред „Хюриет“.

Чавушоглу посочи сериозни проблеми в двустранните отношения между Анкара и Вашингтон, въпреки че „те са по-стабилни в сравнение с миналото“.

Турският външен министър обвини САЩ, че продължават да си партнират с „Народните отряди за защита“ (НОЗ), сирийското крило на обявената за терористична организация Кюрдска работническа партия (ПКК), под претекст за борба с ИДИЛ.

На въпрос дали САЩ искат създаването на терористична държава в Сирия, Чавушоглу отговори: "Сто процента. НОЗ се опитва да раздели Сирия, а САЩ ѝ оказват всякакъв вид подкрепа. Те се опитват да създадат терористична държава, а Вашингтон ги обучава и им доставя оръжия."

САЩ са наясно, че Турция се бори срещу НОЗ, подчерта Чавушоглу, като обясни, че Вашингтон е недоволен от неотдавнашния ангажимент на Анкара към Дамаск с посредничеството на Москва и Техеран.

"Ангажиментът ни с режима е сериозна заплаха срещу НОЗ. САЩ не трябва да се обиждат, но те вече се оттеглиха от всички платформи, създадени за стабилността на Сирия. За тях съществува само платформата срещу ИДИЛ." - каза министърът.

Във връзка с отношенията със САЩ Чавушоглу припомни, че е създаден стратегически механизъм за решаване на проблемите и диалогът е по-стабилен в сравнение с миналото. Външният министър определи продължаващата подкрепа от страна на САЩ за ПКК и НОЗ като изключително определяща.

По отношение на договореностите между Анкара и Дамаск Чавушоглу информира, че преди изборите на 14 май ще се проведе четиристранна среща на ниво външни министри на двете страни с посредничеството на Русия и Иран.

На въпрос относно искането на сирийската страна за изтегляне на турските войски Чавушоглу заяви, че не може да се съгласи на подобно решение.

"Полагаме усилия за траен мир и стабилност. Има резолюция на ООН и продължаващ процес на политически преход. Нашето изтегляне оттам без завършване на процеса няма смисъл. Терористичните организации ще запълнят вакуума", уточни той.

Чавушоглу припомни, че Анкара винаги е подкрепяла териториалната цялост на Сирия.

"Но ако ние се оттеглим, тогава други ще дойдат да запълнят вакуума. САЩ вече подкрепят НОЗ. Ангажиментът ни със Сирия трябва да продължи в контекста на пътната карта. Първо, борбата срещу терора трябва да продължи, и второ, политическият процес трябва да се осъществи." - заяви той.

Резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН предвижда политически процес между режима и опозиционните групи за промени в съществуващата конституция или нейното пренаписване, преди да се стигне до общи избори, които да решат съдбата на страната. Сирийският режим блокира този процес.

Друг аспект на ангажимента е завръщането на 3,6 милиона сирийски бежанци, които са били приютени в Турция през последното десетилетие, в Сирия, обясни министърът.

„Незабавното изтегляне на Турция ще създаде повече проблеми със сигурността на страната“, категоричен бе Чавушоглу, подчертавайки необходимостта от завръщането на сирийците в родината им. /БГНЕС