Червен общинар притеснен: Пипнем ли Паметника на съветската армия и Костницата, ще развалим дружбата с Москва

Иван Таков

Иван Таков

"Паметникът на съветската армия и Паметникът-костница в Лозенец, доколкото имаме информация, са публична държавна собственост. Дори не са общинска, за да може общината да вземе решение за тях. Тези дебати са абсолютно излишни". Това каза общинският съветник от Групата на БСП в СОС Иван Таков е коментар за „Фокус“.

„Паметникът-костница е защитен като европейско културно наследство. Ние имаме договор за приятелски отношения и сътрудничество с Руската федерация и дори. По този повод има съвместна декларация на българския и руския президент. Това е по-скоро и откъм юридическата интерпретация на нещата. Но ние като политическа сила и партия винаги сме били против оскверняването и рушенето на паметници. Знаете, че това е характерно за едни съвсем различни типове хора. Видяхме какво се случи по време на военни конфликти в Близкия Изток и колко от културното наследство беше унищожено и по какъв начин. Винаги сме били против, независимо какъв е паметникът, той носи някаква историческа поука и наследство. Защо никой във Виена не говори или в Берлин никой не е повдигал въпроса за събарянето на паметника на съветската армия там? Напротив. Там се грижат добре за него и никога във Виена той не е бил драскан или оскверняван, по какъвто и да било начин. Мисля, че имаше такива опити преди време, но бяха санкционирани много тежко. При нас това се подминава с лека ръка“, допълни още той. 

Притеснението на Иван Таков вероятно идва и от факта, че той е на първа линия на съветските празници в столицата. Махнат ли обаче болшевишките паметници, трябва с другарите си да търсят ново място за поклонение пред окупаторите.