Четирима осъдени на смърт от комунистите с апел към световните лидери: Бъдете смели, подкрепете Зеленски и свободата на Украйна

Последните четирима живи страдалци, осъдени от комунистическия режим на смърт обявиха на 1 февруари своя апел към премиерите на страните членки на НАТО и президента на САЩ. В  него те настояват световните лидери да бъдат смели и решителни и да спрат руското зло, като помогнат на Украйна до победи във войната.

„2024 г. ще бъде повратна точка. Украйна навлиза в третата година на своята война. Никой, нито един народ не може да издържа безкрайна агония. Украйна губи своите мъже и жени, своите деца в една неравна битка с три пъти по-многоброен враг. От това, което се случва в Украйна, ще зависи съдбата на целия свят през следващите десетилетия!“, се изтъква в апела.

Ето и пълният му текст:


До министър-председателите 
на страните – членки на НАТО
До президента на САЩ
До президента на Украйна
До членовете на европейския парламент                                                                          
 До световните средства 
за масово осведомяване

О Б Р Ъ Щ Е Н И Е
от осъдени на смърт от комунистическия режим в България

Атанас Костандиев – с две смъртни присъди, лежал в комунистическите лагери и затвори повече от двайсет години;
Величко Велев – влиза в комунистическия концлагер Белене без произнесена присъда и остава там до неговото закриване;
Жеко Стоянов – осъден на смърт през 1961 г.;
Тома Томов – осъден на смърт през 1953 г., лежал в различни концлагери и затвори

Уважаеми госпожи и господа,
Ние - осъдените на смърт чрез разстрел от комунистическия режим в България, никога не загубихме вярата си. Дори в онези мрачни времена на комунистическия тоталитаризъм, насилствено наложен на България от Съветския съюз, ние бранехме свободата. 
Днес сме изключително разтревожени от войната на Путин и неговата Русия срещу Украйна. Силно сме обезпокоени, че агресията на тоталитарна Русия отново ще има катастрофални последствия за целия свят. Затова се обръщаме към вас с надежда. 
Свободата, независимостта  и демократичната правова държава се губят лесно, а възстановяването им отнема десетилетия. Казваме това и от личен опит. От изстрадания ни личен опит.  Ние загубихме младостта си, а много от нашите приятели – и живота си. Над 30 хиляди са свидните жертви на България и до днес още никой не знае къде са им гробовете. 
Но ние и хиляди българи като нас се борихме докрай, защото черпихме смелост от вярата си в демократичния свят. Вярваме и днес в силата на НАТО и демократичните правови държави; вярваме, че заедно могат да сломят агресора Русия и да принудят Империята на злото да се съобразява с Международното право.
Затова отправяме апел към вас. Бъдете смели и решителни, вдъхнете на младите хора в света вяра в силата на правото и демокрацията. 
Не свеждайте глава пред агресора и диктаторите, не им позволявайте да унищожат бъдещето на нашите и на вашите деца и внуци. 
Уважаеми госпожи и господа,
Подкрепете Володимир Зеленски, този смел млад човек, който води своя народ и който вдъхновява целия свободомислещ свят със своето лидерство и непоколебимост. Оценете страданието, храбростта и усилията на украинския народ да запази своята свобода, независимост, териториална цялост, да съхрани националното си достойнство.
Путин нападна Европа, той иска да унищожи нашата демокрация, а крайната му цел несъмнено е тотално господство. 
Украинският народ не се поколеба да поведат битката в името на независима Украйна, но и на всички нас, в името и на всички вас, които заседавате в кабинетите си в центъра на Европа.
Знайте, че колебливата ви позиция окуражава агресора.
За диктаторите като Путин колебанието, учтивостта, отстъпчивостта е знак на слабост. Бъдете достойни наследници на Айзенхауер, на дьо Гол, на Чърчил. Бъдете продължители на политиката и на държавниците, победили Империята на злото като папа Йоан Павел Втори, Роналд Рейгън и Маргарет Тачър.
Нека да си припомним думите на М. Тачър: „Когато решиш да спреш един диктатор винаги има риск. Но много по-голям риск е да не го спреш.“
Нека да не губим горчивите уроци от Втората световна война и нека не забравяме думите на Бисмарк, че договорите с Русия не струват дори хартията на която са написани. Спомнете си Будапещенския меморандум и Минските споразумения. 
Нека не повтаряме историческите грешки, а да покажем че сме се поучили от тях.

Днес трябва да проявите отговорност и смелост и да осигурите:

1. Укрепване на отбранителната мощ на Украйна като й предоставите нужните боеприпаси, оръжия, военно оборудване, противовъздушна отбрана, ракети с голям обсег.
2. Конфискация на руски замразени активи и прехвърлянето им  в Украйна с цел развитие на отбранителната ѝ индустрия.
3. Ускоряване на членството на Украйна в НАТО и ЕС.

2024 г. ще бъде повратна точка. Украйна навлиза в третата година на своята война. Никой, нито един народ не може да издържа безкрайна агония. Украйна губи своите мъже и жени, своите деца в една неравна битка с три пъти по-многоброен враг. От това, което се случва в Украйна, ще зависи съдбата на целия свят през следващите десетилетия! 
Ако заради политическа нерешителност Путин победи, тоталитаризмът ще отбележи поредица победи в света през идните десетилетия. И тогава  вашите имена  ще бъдат вписани в най-мрачните и ужасни страници на световната история. Уверени сме, че няма да допуснете това. 

С уважение:
Атанас Костандиев
Величко Велев
Тома Томов
Жеко Стоянов