Чевек от екипа на Байдън разкри защо Мърск е искал да изтегли Starlink от Украйна

По думите му собственикът на SpaceX, Tesla бил провел "страхотен разговор" с Владимир Путин

Илон Мъск

Илон Мъск

През юни собственикът на SpaceX, Tesla и наскоро ребрандирания X (бившия Twitter) определи сателитната интернет услуга, като "гръбнакът“ на военните комуникации на Украйна. Осем месеца по-рано той беше заплашил да спре услугата, а временните прекъсвания предизвикаха силно объркване в украинските редици.

"Завладяващ" материал в The New Yorker хвърля светлина върху това защо той е обмислял прекъсване на услугата - според съобщенията, защото се е притеснявал как Русия вижда участието на Starlink.

Колин Кал, тогавашен заместник-министър на отбраната на САЩ по политиката, беше натоварен да убеди Мъск да не дърпа щепсела.

Той си спомни как Мъск е разказал за "страхотен разговор с Путин".

"Моето заключение беше, че той се изнервяше от това, че участието на Starlink все повече се възприема в Русия като средство за украинските военни усилия и търсеше начин да успокои руските опасения“, казва Кал пред The New Yorker.

Този разговор се е състоял след поредица от временни прекъсвания на услугата Starlink в Украйна. Според украински войник, който говори пред списанието, е имало "хаос“, когато връзката е била прекъсната.

"Комуникациите изчезнаха, формированията бяха изолирани… Командирите трябваше да карат до бойното поле, за да бъдат в обхвата на радиото, рискувайки себе си“.

Сателитите Starlink се използват за комуникация на бойното поле, събиране на разузнавателна информация и координиране на дронове и артилерийски удари.

През юни Пентагонът обяви, че е постигнал сделка със SpaceX за запазване на работата на Starlink в Украйна, но не разкри условията на споразумението.