Две години след COVID-19 - епидемия от сърдечно-съдови заболявания в света


Две години след COVID-19 кардиолозите от цял свят виждаме епидемия от сърдечно-съдови заболявания, следствие на болестта. Това обясни кардиологът д-р Сотир Марчев пред бТВ. По думите му в САЩ, където наскоро са обявени данни на медицински форум, десетилетия наред смъртността от сърдечно-съдови заболявания е намалявала. Сега обаче се е върнала на нивата отпреди 5 години, а за по-възрастните - отпреди 10 години.

У нас например COVID-19 е довел дотам, че средната възраст при мъжете е станала 70 години и намалява при пенсионна възраст от 65 години.

"Две години по-късно има последствия от COVID. Това е световна статистика за целия свят", каза д-р Марчев.

Той е лекарят, открил първия случай на грип у нас тази есен, след като при него идва пациентка, върнала се от екскурзия от Египет.

По думите му в медицинския институт на МВР, където той работи, има най-добрата микробиологична лаборатория и именно там е установен вирусът на грип.

Д-р Марчев обясни, че голяма част от вирусните заболявания засягат сърцето. И в периода, когато те зачестяват, той даде няколко практични съвета:

До 38 градуса температурата не се сваля. Понижаването й трябва да започне от 38,1 градуса.

За деца аспиринът е забранен, защото има странични ефекти. Затова парацетамолът е най-разпространеното лекарство в света. Страничният ефект от него обаче е установен едва преди няколко месеца и затова все още не присъства в листовките, каза д-р Марчев. Той е, че високата доза парацетамол предизвиква по-рисково поведение. Така например шофьор, приел повече парацетамол, изпреварва по-рисково. Човек, който играе в казино, но е изпил повече от лекарството, залага по-рисково.

Лекарствата и болестите променят нашето поведение, обясни д-р Марчев.

Проблемите с носа по време на сезона на вирусните заболявания са два и се решават различно. Запушеният нос е заради възпаление, разширило кръвоносните съдове. Затова се слагат капки, които свиват съдовете, и носът се отпушва.

Когато тече обилно, се използват антиалергични лекарства, за да спре.

При влажна кашлица се изкарват храчки и тя е полезна, защото ги изкарва навън. Затова тя не се потиска, а лекарствата, които се дават, имат за цел да я направят по-влажна.

Сухата кашлица се потиска с друг вид лекарства.

Има няколко симптома, при които не трябва да се самолекуваме - при болка в гърдите, нарушение в съзнанието, трудности в дишането, увеличение на кръв и пулс.