Чуждестранни експерти помагат на Кипър в разследването за пране на руски пари

Темата ще бъде обсъдена в ЕП, ще присъстват представители на ЕК и Съвета на ЕС

Специален експертен екип от чужбина идва в Кипър, за да подпомогне кипърските власти в разследването на въпросите, придобили публичност от международния журналистически доклад "Поверително в Кипър", съобщи президентът Никос Христодулидис днес. Той съдържа разкрития за пране на пари на руски олигарси през средиземноморската държава, което ще бъдат обсъдени в сряда в националния парламент и в ЕП, предаде БНР.

Независимите чуждестранни експерти пристигат по искане на президента Никос Христодулидис, който снощи е получил положителен отговор на молбата си. Участието им е в контекста на нулевата толерантност на правителството към подобни явления, заяви той днес.

Според международното журналистическо разследване "Поверително от Кипър", адвокати и финансисти на острова са замесени със санкционирани руски олигарси. Констатациите от доклада ще бъдат обсъдени в сряда на пленарната сесия на Европейския парламент, на която ще присъстват също представители на Европейската комисия и Съвета на ЕС.

Пълно разследване на "най-новия скандал с пране на пари в Европа" поиска евродепутатът от Финландия Еро Хейналуома, преговарящ на Европейския парламент по новото законодателство срещу прането на пари. Той подчерта, че Европа спешно се нуждае от по-строги правила и в момента се работи по споразумение, което ще затегне мерките срещу заобикалянето на санкциите от страна на олигарси и тези, които ги улесняват. Това трябва да бъде завършено до края на годината.

Дебати по международното разследване ще има в сряда и в парламента в Никозия.