Дачич: ЕС иска признаването на Косово да стане част от преговорния процес

"Прави се опит да се наложи задължение на Сърбия чрез ЕС"

Ивица Дачич

Ивица Дачич

„Брюксел засилва натиска върху Сърбия като се опитва да включи части от Охридското споразумение, които засягат признаването на Косово, в преговорната рамка за членство в ЕС“.

Това заяви сръбският външен министър Ивица Дачич в интервю за телевизия Pink.

"Прави се опит да се наложи задължение на Сърбия чрез ЕС и глава 35, че ако иска да стане член, трябва да има т.нар. пълно прилагане на Охридското споразумение и на тази част от споразумението, с която не е била съгласна. Сърбия не е подписала Охридското споразумение, според устното изявление на президента на Сърбия тя се разграничи от някои формулировки, които показват, че това е някакъв вид признаване на Косово и че сме съгласни Косово да стане член на ООН и други международни организации", каза Дачич.

Сръбският дипломат заяви, че Александър Вучич имал аргументирана, остра и премерена реч на заседанието на Съвета за сигурност на ООН, в която е посочил, че косовският премиер Алабин Курти е заплаха за мира и стабилността.

Дачич заяви, че резолюцията за изборите в Сърбия, която беше гласувана вчера в Европейския парламент, е "инструмент за отклоняване на страната от независимата ѝ политика и за оказване на допълнителен натиск".

"Това е политически памфлет, от който дори тези, които са го поискали, няма да имат полза, но ще нанесе щети", твърди той. /БГНЕС