Дали следващият председател на ЕК ще е французин?

Тиери Бретон, самопровъзгласилият се за европейски дигитален "екзекутор" и бич за Илон Мъск, проявява интерес към една от най-важните работни позиции в Брюксел: председател на Европейската комисия.

Еманюел Макрон може би е на път да му подложи крак.

Партията "Възраждане" на Макрон трескаво търси най-добрия кандидат, който да води кампанията ѝ на изборите за Европейски парламент догодина. Който и да получи тази роля, той ще има всички шансове да стане кандидатът на партията за председател на Комисията на мястото на Урсула фон дер Лайен, когато мандатът ѝ изтече след изборите през юни следващата година.

Според френските медии и служители, запознати с дискусиите в екипа на Макрон, Бретон - бивш изпълнителен директор на телекомуникационна компания и настоящ френски еврокомисар - вече е твърдо в списъка.

"Всички знаят, че той иска да продължи", казва френски дипломат пред "Политико", запитан за бъдещите шансове на Бретон. "Някои се чудят дали не е необходимо той да се кандидатира като водещ кандидат, ако иска да продължи да бъде еврокомисар".

Работата по ръководенето на Комисията, изпълнителното звено на блока от 27 държави, се превърна в една от най-влиятелните роли в световната политика. Фон дер Лайен е най-видимият публичен служител на ЕС, който редовно се среща със световни лидери като китайския лидер Си Дзинпин и президента на САЩ Джо Байдън, и е публичното лице на отговора на блока на руската инвазия в Украйна.

Нейният пост трябва да се освободи следващото лято, когато всички висши постове в институциите в Брюксел ще бъдат разпределени след изборите за Европейски парламент.

Фон дер Лайен все още не е заявила дали желае да остане на поста за втори мандат и е свързвана с други високопоставени позиции, като например ръководния пост в НАТО.

Все още не е известно какъв ще бъде процесът на избор на председател на Комисията през следващата година. Теоретично политическите партии в ЕС ще предложат свой предварително определен водещ кандидат, който ще прекара кампанията за европейските избори, за да представи своята визия на избирателите, в система, известна на брюкселски жаргон като процес на Spitzenkandidaten.

При тази система кандидатът на партията, която спечели най-много гласове и места в Европейския парламент, ще бъде начело на Комисията.

Но докато през 2014 г. председателят на Комисията беше избран по този начин, през 2019 г., когато Фон дер Лайен беше късно избрана за поста, тъй като не беше издигната като водещ кандидат на самите избори, процесът не протече по този начин.

Френският истаблишмънт традиционно не подкрепя системата на Spitzenkandidat, тъй като тя изземва от ръцете на националните лидери правомощието да вземат решение за председателството на Комисията. Така че дори Бретон да стане водещ кандидат на партията " Възраждане" на Макрон, той все пак ще трябва да убеди френския президент, че заслужава подкрепа за висшия пост в Брюксел.

Бретон е влиятелен и амбициозен комисар, чиято роля през последните месеци се разшири, като включи и цифровата политика. Той стана известен в столицата на ЕС като въплъщение на френската етатистка икономическа визия, настоявайки за разхлабване на правилата за субсидиите и водене на търговска борба със САЩ и Китай.

Миналата седмица той участва в престижно френско телевизионно предаване - "Quotidien" - и се усмихна широко по време на епизод, посветен на слуховете за президентските му амбиции.

Ако Бретон оглави френската листа на "Възраждане" на изборите догодина, политическата му тежест би го превърнала в естествен избор за шпиценкандидат.

Спекулациите, че Бретон се стреми към висшия пост в ЕС, се разпространяват от месеци, а комисарят не ги отрича. По време на интервю за "Политико" миналата година французинът дори се пошегува, че един ден би могъл да бъде председател на Комисията според "план Б".

Миналия уикенд Бретон отрече, че към него са отправяни предложения да се кандидатира на европейските избори. "Дали са ми се обаждали? Не. Дали са ме канили да стана водещ кандидат на [партията " Възраждане"] на европейските избори? Не.", каза той по френската телевизия LCI.

Но това не означава, че не би приел това задължение, ако му бъде предложено. А във Франция все по-често се спекулира, че Макрон може да го подкрепи.

"Той беше Мистър Ваксини по време на COVID. Той е този, който защитава електрическия автомобил за един декарбонизиран свят. Той олицетворява Европа, която променя ежедневието на гражданите", цитира Les Echos съветник на Макрон, който говори за качествата на Бретон като възможен кандидат.

Един от френските дипломати обаче изрази съмнение дали участието в следващите избори за ЕС ще помогне на Бретон в потенциалния му стремеж да оглави Комисията, като се има предвид, че партията на Макрон едва ли ще спечели достатъчно места, за да има решаваща дума.

Според няколко френски служители френският президент, който е известен с това, че взема решения за важни назначения в последния момент, все още не е взел решение кого да подкрепи за председател на Комисията.

В крайна сметка всичко може да се сведе до личния избор на Макрон, наред с обичайните задкулисни пазарлъци, с които е известен Брюксел./БГНЕС

-------------------------------------------------------------------

Клей Калкът, Антъни Латие, „Политико“