Даниел Митов към правителството: Русия от години иска политически реванш, да не се вдига прах с фрази като "национален интерес"

Даниел Митов, снимка: БГНЕС

Даниел Митов, снимка: БГНЕС

"НАТО освен отбранителен, е и политически съюз. Трябва да нямаш връзка с реалността, за да твърдиш, че всяваме паника в период на международен конфликт". Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и бивш външен министър Даниел Митов на извънредното заседание на парламента по повод конфликта НАТО-Русия. Той допълни, че от ГЕРБ искат извънредното заседание на парламента, за да разберат доколко правителството си дава сметката за сериозността за ситуацията и подготвено ли е да посрещне различни кризисни сценарий. ГЕРБ правят това не да всяват паника, а да осъзнаят колко е важно българската държава да има ясна позиция, близко до националния консенсус. Митов наблюдава тежки институционални парадокси в управлението. Декларациите от представителите на правителството говорят за НАТО като отделена структура. Възприемат съюзническите усилия като чуждо присъствие.

По думите му всичко изговорено до момента от управляващите са лични мнения. ПГ на ГЕРБ ще подкрепи съюзническо присъствие на НАТО срещу руската агресия. Митов настоя да не се вдига прах с фрази като национален интерес. За опозицията националният интерес е България да бъде силен и надежден съюзник на НАТО, каза още Даниел Митов. Той напомни всичко платено от ГЕРБ за армията и запита дали управляващите ще поемат ангажимента да платят следващите Ф-16. Ако в днешния ден предложите смислена позиция, ГЕРБ са готови да подкрепят усилията на правителството в името на европейската демокрация. "Леко съм обнадежден. От премиера не разбрах нищо ново. България не е била консуматор на НАТО. Русия от години иска политически реванш. От години сме свидетели на дезинформационни информации", каза още Митов.