Даниел Смилов: Радев рециклира позицията на Нинова "търсим някаква бележка" за оръжията

И да кажем: ето, пише, че крайният получател не е Украйна, обясни политологът

Даниел Смилов

Даниел Смилов

Политологът Даниел Смилов коментира по NOVA NEWS предизборната кампания и прогнозите за съставяне на правителство. По думите му, в тази предизборна кампания поне стана ясно, че държавата не е във фалит.

Според него има значение кой ще спечели изборите, защото върху първия пада най-голямата отговорност за съставяне на правителство. Ако първата партия се провали, шансовете на другите стават по-малки. 

За сценария за голяма коалиция между ГЕРБ и ПП-Демократична България той обясни, че яко се създаде такава голяма коалиция, трябва да се изясни предварително нещата, в случай, че излезе трети или четвърти "Магнитски". По думите му ако ГЕРБ спечели може да се опита да сформира обединение около т.нар. "хартиена коалиция". "Те трябва да направят нещо по въпроса с лидерството и корупционната репутация, но не искат да говорят за това. Аргументът им е, че хората забравят и времето минава. Проблемът е, че това не се обезсилва, когато се говори за коалиционно управление

Нищо съдбовно не зависи от това дали ще влязат някои от малките формации, но нещата ще изглеждат малко по-ясни, ако не влязат, убеден е Смилов.

На въпрос дали е изненадан от реакцията на Румен Радев за снабдяването на Украйна с муниции, политологът Даниел Смилов отговори: "Не съм изненадан. Той има някаква последователност в своите действия. Това, в което не съм абсолютно сигурен, е дали неговата позиция не е рециклиране на позицията на Корнелия Нинова - просто да търсим някакви бележки и да кажем: ето, на бележката пише, че крайният получател не е Украйна. Това е същото, което и Нинова имаше като позиция. Това е странно съвпадение, макар че те съдържателно са на едни и същи мнения по украинския въпрос. Това е странно съвпадение. Така или иначе от моя гледна точка една такава позиция, в която има доста скрито лицемерие, не е добра за България ."