Даниел Вълчев за заповедта за арест на Путин: Големи политически въпроси не могат да се решават с юридически хитрости

Трябва да се търси друго решение, смята юристът

Даниел Вълчев

Даниел Вълчев

Китай, Съединените щати, Русия, дори държави като Израел никога не са приемали юрисдикцията на Международния наказателен съд, коментира в ефира на БНТ проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факулет на Софийския университет, заповедта за арест на Владимир Путин.

Нито Русия, нито Украйна са страни по Римския статут. Големи политически въпроси не мога да с решат с юридически хитрости. Това е една изключително тежка заблуда. Същия проблем имаше преди години в Съединените американски щати, имаше пак едни активисти от Съда, които бяха започнали пък да обвиняват Съединените щати нещо във връзка с войната в Афганистан и Щатите според мен много правилно реагираха доста остро. Те не просто отхвърлиха компетентността на Съда, но даже наложиха и санкции на прокурортите, които се опитаха да го направят. Така че това е по-скоро политически акт, и той изисква политическа оценка, а не юридическа, посочи проф. Вълчев.

Както виждаме, в момента никой не е склонен да има мир. Най-страшното в този конфликт е, и то хората би трябвало вече ясно да си дават сметка, че Съединените щати не могат да си позволят Русия да победи, докато пък Китай не може да си позвли Русия да загуби. Това е много сложно нещо и трябва да се намери час по-скоро някакво решение - какво да е то, разбира се, не казвам да е неморално, но във всеки случай трябва да се върви към решение. Другото ще остави една тлееща рана с конфликт между ядрени държави. Това мисля, че не е добре за света, категоричен е юристът.