Данилов: Смъртта на Кадиров ще има сериозни последици за Русия

Ще се отрази на ситуацията в Кремъл и в Кавказ

Олексий Данилов

Олексий Данилов

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов прогнозира, че смъртта на чеченския лидер Рамзан Кадиров ще отслаби една от групировките в Кремъл, предаде Униан.

"Това, че Кадиров има проблеми със здравословното състояние, е известно. Има предположение, че е бил отровен, при това нееднократно, което е довело до определени бъбречни проблеми." – отбеляза той.

По отношение на видеото с разхождащия се под дъжда Кадиров той коментира, че не е убеден, че е било записано вчера, както се твърди.

"Това може да е старо видео, което да няма нищо общо със сегашния момент. Това, че Кадиров е взет на прицел – и е взет от руснаци – е заради борбата на групировките в Кремъл. С оглед на влиянието, което имаше и все още продължава да има върху процесите в Русия, той се озова в тази ситуация. Ще видим какво ще стане със здравословното му състояние. Не бих избързвал, тъй като човек може да е в кома и седмица, и месец, и два, и половин година. Известни са случаи, при които хора са били в състояние на кома година и дори повече." – посочи Данилов.

Вероятната смърт на Кадиров обаче ще има доста сериозни последици за Русия. По думите на Данилов, тя ще доведе до отслабване на една от противоборстващите групировки в Кремъл.

"Това са така наречените кули на Кремъл – те  постоянно изясняват отношенията си. Една от групировките ще бъде отслабена. Що се отнася до Кавказ – там може да започнат процеси, показващи, че властта в Русия изобщо е много крехка. Походът на Пригожин доказа на целия свят, че когато те казват, че са мощни както никога досега, имайте предвид, че сега ситуацията в Русия е много крехка. И не само по отношение на присъствието или липсата на Кадиров. Затова Русия е така раздразнена и сега ще сменя стратегията: сега те ще плашат света с ядрено оръжие. Те сега ще правят всичко, за да се страхува светът." – обобщи Олексий Данилов.

Превод Faktor.bg