Данилов за вероятността Русия да използва ядрено оръжие: Китай няма да позволи, Путин е предупреден

Това е "преди всичко политическо решение"

Олексий Данилов

Олексий Данилов

Китай e предупредил Русия, че използването на ядрено оръжие в Украйна е недопустимо. Това заяви секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна – Олексий Данилов, цитиран от изданието Гордон. Изявлението беше направено по време на дискусия в рамките на форума "Кримска платформа".

"Това би трябвало да е преди всичко политическо решение. (...)  Не мисля, че Китай ще допусне, че ще даде съгласие на Путин да използва тактически ядрени снаряди. Още повече, убеден съм, че той вече е получил предупреждение по този въпрос." – коментира Данилов.

По думите му, "отговорните страни разбират“, че употребата на ядрено оръжие от Русия – "това вече не е предел в отношенията Украйна-Русия, това трябва да е съвсем друга граница".

"Що се отнася за "плашилките" на Руската федерация за употребата на ядрено оръжие… Тук светът трябва да бъде попитан – а как стана така, че Русия стана монополист в ядрените оръжия, кой навремето вземаше решенията и трябва да носи отговорността, че именно в Русия е концентрирано цялото ядрено оръжие на Съветския съюз?" – посочи Олексий Данилов.

Припомняме, с подписването на Будапещенския меморандум през 1994 г. Украйна предаде на Русия ядрения си арсенал в замяна на гаранция, че териториалната ѝ цялост ще бъде гарантирана. Страни по договора и гаранти за неприкосновеността на украинската територия станаха САЩ, Великобритания и самата Русия, която през 2014 г. погази собствения си ангажимент, нахлувайки в Крим и Донбас.

Превод Faktor.bg