ДБ внесе предложение в СОС 36 СУ "Максим Горки" да си върне името на ген. Колев, победил руснаците в Добруджа

ген. Иван Колев

ген. Иван Колев

Общинският съветник от "Демократична България" Веселин Калановски внесе днес доклад за възстановяване на името на столичното 36 СУ "Максим Горки" на бележития български генерал Иван Колев. Това става ясно от официално съобщение на ДБ в Столичния общински съвет. 

Учебното заведение е открито през 1915 година в район „Красно село“ като клон на Боянското училище с 4 отделения и 79 деца. 1 година по-късно Софийският окръжен училищен инспекторат утвърждава чрез свое решение новооткритото училище да бъде обособено като самостоятелно и именувано на солунските братя „Св. св. Кирил и Методий“.  

През 1938 г. със заповед училището се преименува на 26 Софийско основно училище „Генерал Иван Колев“ – по името на великия български генерал, роден в село Банновка, Бесарабия, Украйна, победил руснаците в Добруджа.

През месец април 1950 г. Народното основно училище „Генерал Иван Колев“ е преименувано на името на писателя Максим Горки. Мотивите, с които училището е преименувано, са ясни - установилата се у нас след 1944 г. власт с помощта на службите на обявилия ни война Съветски съюз, не е допускала компромис с широко налаганата пропаганда. 

Навръх 100-годишнината на училището през 2016 г., граждани на кв. Борово поставят въпроса за връщането на истинското му име – на бележития генерал Иван Колев. Оттогава е организирана и подписка (петиция) от страна на гражданите, която цели поправяне на несправедливостта, за която Faktor.bg не веднъж е писал. Нещо повече – изпратено е уведомително писмо до кмета на район „Красно село“ Росина Станиславова, с молба да бъде оказано съдействие желанието на гражданите в квартала да бъде удовлетворено. За жалост то остава без отговор и до днес. А вече 6 години сагата продължава, без да има категоричен и ясен отговор на институциите у нас.  

Идеята на доклада на общинския съветник от „Демократична България“ Веселин Калановски е освен възстановяване на историческото име вследствие на активната гражданска инициатива за това, а и отдаване на почит към значимите личности в нашата история – цел, формулирана още през 2007 г. от Министерството на образованието и науката. 

Освен желанието да бъде възстановена историческата справедливост с връщането на името на училището, е налице и друго основание. Максим Горки безспорно е писател с принос в литературата, но с житейското си поведение и пристрастия, трудно може да бъде пример за подражание на изграждащите се характери на учащите. Дори да се абстрахираме от ролята му на верен сподвижник и галеник на сатрапа Сталин, само съмнението за вината му в убийството на невръстно дете (според Александър Солженицин, “Архипелаг “ГУЛАГ””), както и “Петербургски дневници” на Зинаида Гипиус, са достатъчни за да бъде премахнато името му от Общинско училище в един европейски град. 

Калановски припомня, че на Иван Колев е посветено стихотворението на Иван Вазов „Добруджанската конница“, а на българския генерал, прогонил руснаците от Добруджа, принадлежат думите: Какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи на обединението на България!

На страницата си във Фейсбук общинският съветник от ДБ изразява своята благодарност и преклонение към упоритостта, труда и родолюбието на Янко Гочев, Биляна Котцакова, Стойко Стоянов, проф. Михаил Станчев, Георги Чунчуков, както и на хората от сдружение “Изграждане на паметник на ген. Иван Колев и загиналите за освобождение на Добрич през 1916 г.”, и на още много други сподвижници на идеята за възстановяване на името на училището от България, Молдова и Украйна!