слабосолени филета и есетрово месо за здраве преди Никулден
Национален рибен фест се провежда в София ден преди празника Никулден, предаде репортер на БГНЕС.
Събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните (МЗХ), е посветено на популяризирането на рибата и рибните продукти, както и на подкрепата към българските рибари, производители и преработватели и се провежда на столичния площад „Гина Кунчева“, в непосредствена близост до паметника на Васил Левски.
„Дъщеря съм на един от собствениците на нашата фирма. Предлагаме африкански сом, изцяло отгледан в нашето предприятие, защото ние отглеждаме и собствен зарибителен материал. Сомът е пресен, пресен. Сутринта е бил изваден от басейните. Отглеждаме го в изцяло затворена рециркулационна система, така че средата да е напълно контролирана и да няма външна намеса“, заяви пред БГНЕС Екатерина Цветанова, която участва в Рибния фест, на който предлага африкански сом.
По думите ѝ африканският сом е слабо познат в България, но е с много добри вкусови показатели. „Той е с много малко кости, с доста филе и всъщност самата му характеристика като вкусови качества няма вкус на риба, няма мирис на риба“, обясни Цветанова и добави, че африканският сом съдържа Омега 3 и Омега 6 и може да се ползва като заместител дори на пилешкото месо.
По повод предстоящия голям български празник – Никулден, жената даде съвети как е най-добре да се приготви африканският сом: „Най-добре се приготвя пържен, също така на фурна с домати или лук. Въпрос на предпочитания“.
Антон Арнаудов, представлява група производители в направление Сектор „Рибарство и аквакултури“ като единствените производители в Европа на животворни перли и водорасли, на слабосолени веяни филета от различни видове риби и есетрови деликатеси.
„Категорията ни е доста богата, имаме още няколко вида продукти, които произвеждаме – това са 9 вида активни шаранов тарама хайвер, мариновани риби, всички мекотели, кремообразни продукти, премиум продукти – червен, черен хайвер, с различни алтернативи и замразени продукти. Тук сме поканени от Министерство на земеделието, за да можем да стигнем до вас, потребителите, на единствените по рода си животворни перли – силноалкална среда, която бори киселината в нашия организъм“, каза той пред БГНЕС.
Формулата, обясни Арнаудов, работи простичко. „Процес на неутрализация на киселата среда, която знаем, че е болестотворна. Добавяме силно алкална среда, добита от алгинат – това е стрито на прах водорасло, получава се неутрализация и по този начин ние почистваме организма си от свободните радикали, които рушат клетката и причиняват туморни образувания“, разказа той.
На неговия щанд на Рибния фест се предлагат полуфабрикати и готови за употреба продукти. „Нашите слабосолени филета са за директна консумация – в подходяща вакуум опаковка са, необходимо е само да се развакуумират и директно са на нашата трапеза. Хайверите ни са по същия начин произведени – в стъклени опаковки или PVC кутийки, за дирекна консумация“, посочи Арнаудов.
Помислено е и за онова, което е необходимо да бъде съхранено за по-дълго време. „Работим продуктите си в анаеробна среда, под вакуум, липса на кислород, което предполага неразвиването на бактериални щамове. Бурканчетата са с пик бутон капачка, реагират на температурен режим – в момента, в който ги разопаковаме и консумираме част от тях, след това ги слагаме на подходящга температура, те отново се темперират и се завакуумират от само себе си, т.е. имаме възможност от един и същ буркан да консумираме няколко пъти от храната, която е поставена в него“, обясни още Арнаудов.
Мъжът разказа и няколко интересни факта за есетрата, която много хора отъждествяват само с черния хайвер. „Черният хайвер е едно изключително здравословно хранително средство. Но мнозина не знаят за полезните свойства на есетровото месо“, каза той и продължи:
„След като вземем вземем черния хайвер от рибите, ние правим възможна консумацията на месата по няколко начина. В ръцете си държа продукт, който сме го нарекли „Здраве“ и неслучайно. Ние не продаваме скелета и клюна на есетрата отделно – който сам по себе си е много висококачествено лепило в струнната музикална индустрия – ние го заваряваме с месцето и по този начин извличаме максимума от колагена. Нарекохме го „Здраве“, защото вие сами виждате как се е желирало месото в колагена си. Изконсумирайки го, ние попълваме дефицитите от колаген“.
Другото интересно за есетрата, обърна внимание той, е, че нейните прародители са били тревопасни, като телетата, и през ледниковия период са се адаптирали да живеят във вода, като са закърнели крайниците и са се развили плавниците, затова структурата на есетрата е много особена и наподобява телешко месо.
„Наред с консервата, която коментирахме, ние сме възстановили 100% стара рибарска рецепта на т.нар. „Ропотамо“, като сме заменили многото кисели краставички с достатъчно месо, за да може потребителят качествено и питателно да се нахрани“, добави Ардаудов, като изброи и необходимите продукти за салата „Ропотамо“ – кисели краставички, грах, боб, доматено пюре и есетрово месо.
„Пропорцията е абсолютно балансирана, за да се почувства и като гарнитурка, и като гозба, и като деликатес“, отбеляза още той.
Рибният фест ще продължи до 18.00 часа тази вечер. | БГНЕС


Коментари (0)