Делян Добрев за искането на имунитета му: Бутафория с цел политическа репресия

Делата на трупчета са средство за натиск

Делян Добрев

Делян Добрев

"В историята на българския парламент винаги са се давали имунитети, но в момента правим тежка и многозначима правосъдна реформа, която очевидно разбуди страстите в прокуратурата. Докато не приключи тази реформа, няма да подкрепим свалянето на имунитета на когото и да е в НС." 
Това заяви депутатът Даниел Митов от ГЕРБ, на извънреден брифинг в партията. По-рано днес прокуратурата поиска имунитета на Делян Добрев с мотива, че има извършени злоупотреби на стойност 4.5 млн. евро в НЕК.

"Прокуратурата е обвинявана, че държи определени дела на трупчета, за да ги ползва в момент, в който се взимат тежки политически решения, за да повлияят на политиците.

Минал съм по този път, знам какво е." - коментира Митов.

"Затова ГЕРБ взе категорично решение, че ние няма да подкрепим на чийто и да е имунитет от която и да е група в парламента в момент на тежка съдебна реформа.

Още през 2013 г. ни натискаха, и понеже не де поддавахме. Днес възобновяват това дело от кабинета "Орешарски" с дело, което стоя на трупчета в продължение на 9 години. Това дело е образувано, за да ме притискат." - каза Делян Добрев.

"Това е бутафория с цел политическа репресия. Имаше 20 страници мотиви защо няма престъпление. на това същото нещо възобновяват, защото не могат да измислят друго. След 9 години възобновяват старата манджа, за да ме тормозят. Това идва след изказването на Гешев, че ще се саморазправи с "политическия боклук". Саморазправата започна с мен, прокуратурата е репресивен орган." - добави той.

Томислав Дончев заяви, че не бива да се позволяват своеволия по отношение дейността на прокуратурата и ГЕРБ няма да подкрепи вземането на имунитети на депутати. Деница Сачева определи ставащото като опит за влияние с непочтени средства. "Някой се опитва да влияе на решенията на депутати с цел да не се проведе съдебна реформа, използват се дела на трупчета и вечни обвиняеми", заяви тя. /БГНЕС