Иван Демерджиев: Възраженията на Нидерландия не са свързани с охраната на границите

Положителните са докладите от двете проверки на мисиите на ЕС в България

Иван Демерджиев

Иван Демерджиев

Трябва да сме изключително прецизни в тези оставащи три дни, заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев след проведената днес среща в Министерския съвет във връзка с действията на служебното правителство за отстояване на готовността на България за присъединяване към Шенгенското пространство.

Демерджиев заяви, че на предположенията на премиера на Нидерландия противостоят положителните доклади от двете проверки в България на мисиите на ЕС, както и от проверката, извършена от посланика на Австрия, която ни дава надежда, защото беше изключително обстойна. „Тази проверка ни дава надежда, че Австрия може да промени позицията си. Основните възражения на Нидерландия не са свързани с отбраната на границите, а с прилагането на CVN механизма, който отпадна през 2019 г.“, каза той.

“Нидерландия очаква доклад какъвто не може да получи. Спорно е дали такава позиция на практика не обезсмисля нормите, върху които се гради ЕС и органите и институциите на ЕС”, каза Демерджиев.

Той обясни, че в началото на неговия мандат турската страна е помолила да обезпечи хуманно отношение към мигрантите, които се опитват да минат границата. “В последните срещи Турция прави ясни индикации, че оценява тази промяна, но не бива да се подменят и обстоятелствата, че мигрантите, които се опитват да проникнат незаконно на наша територия стават все по-агресивни. Ако някой очаква, че българката полиция няма да отвърне на тези действия и няма да запазим живота и здравето на българските гранични полицай греши“, отбеляза Демерджиев и добави, че ако самите имигранти не са толкова агресивни, то тогава няма да са потърпевши.

на Австрия са индикирани две неща: “нямат претенции към България, те оценяват това, което правим и имат претенции към ЕК, че на територията на Австрия се намират 100 000 нелегални мигранти, а близо 75 000 не са регистрирани. Тяхната теза не е България, Румъния и Хърватия са заплаха за Шенген.”, обясни той. /БГНЕС