Деница Сачева: Ще търсим начин да не ощетяваме хората, които предстои да се пенсионират

Деница Сачева

Деница Сачева

 От днес влиза в сила обещанието, което сме поели в Закона за държавния бюджет и в Бюджета за държавното обществено осигуряване за 6.7% увеличение на пенсиите. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

„Минималната пенсия за осигурителен стаж и старост става 250 лв. Общото увеличение на пенсиите с 6.7% ще струва около 440 млн. лв. и ще засегне 2.09 млн. пенсионери. Социалната пенсия ще бъде 250 лв. Пенсията за хора с над 90% трайна нетрудоспособност и степен на увреждане ще бъде 287,50 лв., а за тези от 71% до 90% е 262.50 лв. Таванът на пенсията остава 1200 лв. Таванът взимат около 25 000 души, за които за съжаление в момента не можем да предложим увеличение“, каза още министърът.

„През есента ще предложим промени в Кодекса за социално осигуряване и ще дадем нашите предложения. Вероятно ще отворим прозорец до 3 месеца, в които хората ще могат да преместят своите партиди от частните фондове към НОИ“, каза Сачева.

„Кризата, която беше внезапна за всички нас, ощети и средствата в универсалните, доброволните и професионалните фондове, където загубите са около 685 млн. лв. За момента ще бъде трудно наваксването, поне за тези, които предстои да се пенсионират. Ще търсим вариант хората да не бъдат ощетени. Ще помислим за това как хората да могат да получат справедливи пенсии. Около 400 - 420 лв. ще бъде средната пенсия в страната, но в момента не мога да дам точното число“, посочи тя.

„В момента в България има 272 хиляди безработни, като общият ръст на безработицата в кризата е 72 души, като през последните седмици повече хора намират работа, отколкото губят работата си. 72 хиляди са безработни заради кризата с коронавируса. Влязохме в кризата с 201 хиляди безработни, сега във Варна и Бургас има най-голямата концентрация на безработни в сферата на туризма - около 17 хиляди от тези 72 хиляди“, посочи тя.