"Булгаргаз" поиска по-голямо поскъпване на газа за септември

Деница Златева

Деница Златева

"Прогнозната цена на природния газ ще е около 350 лева, което е увеличение около 17% спрямо цената за август". Това заяви изпълнителната директорка на "Булгаргаз" Деница Златева след заседание на КЕВР. Faktor.bg припомня, че предварително беше заявено, че от компанията ще искат по-високи цени с 6 на сто.  

Тя допълни, че това се дължи на увеличения борсов индекс. "Булгаргаз" изпълнява договора към "Газпром" и всеки ден изпращаме заявки за доставки, получаваме потвърждение за нулеви количества за следващия ден, разговорите са на политическо ниво. Дружеството изпълнява само сега съществуващия договор. Банкови преводи не могат да се правят", каза още Златева. По думите ѝ количествата за септември са осигурени. "Октомври имаме общите месечни количества по договора с азерския доставчик, имаме осигурен цял танкер, който е осигурен от американския доставчик и допълнително има пуснат аукцион за остатъчните количества на "Газов Хъб Балкан", където се очаква конкурентна цена", добави Златева.

Шефката на "Булгаргаз" поясни, че за ноември се обсъжда как да бъдат структурирани търговете - дали да бъдат месечни, или за по-дълъг период. "Важно е да си осигури отоплителният сезон, което означава доставки до края на април. По предварителни разчети към днешна дата се очаква цените да бъдат по-ниски от обявените за септември", каза още Деница Златева.