Денков: Консултациите при президента бяха обявени в неделя вечерта, нямахме време

Според него, да бъде отзована Митрофанова е крайна мярка

Николай Денков

Николай Денков

Консултациите при президента Румен Радев за съставяне на нов кабинет са били анонсирани в неделя вечерта и от „Продължаваме промяната“ не са имали възможност до следващия ден на обяд да се подготвят и да излязат с ясна позиция. Това заяви пред бТВ министърът на образованието в оставка Николай Денков.

Той коментира, че не може да каже дали в действията на Радев е имало умисъл, но има логика в искането на ПП за отлагане на разговорите с президента. По думите му, в това е смисълът на консултациите, да има съгласуване. Денков добави, че не може да каже дали е искането за отлагане на консултациите е било координирано с БСП.

Той посочи, че решението кой да бъде номиниран за премиер ще бъде взето в хода на преговорите.  

Министърът в оставка защити решението на ПП отново да преговарят с БСП за коалиционно управление, въпреки реакцията на социалистите по отношение на изгонването на 70-те руски дипломати. По думите му, БСП не поставят ултиматуми, както са направили от ИТН. Същевременно той не смята за грешка включването на ИТН в коалицията, тъй като те са показали решимост за борба с корупцията.   

Николай Денков коментира и поведението на руския дипломатически корпус у нас. Той определи призива към българските граждани да даряват средства за руската армия като поредната провокация от страна на посолството. Според него обявяването на 70-те дипломати за персона нон грата е резултат от натрупване и не е свързано само с акцията са събиране на средства за руските военни, извършващи военни престъпления в Украйна.

По думите му, вчерашното решение за експулсирането на дипломатите не е обсъждано в правителството и с коалиционните партньори, подобен разговор е имало преди месеци.        

Денков подчерта, ако българските служби представят списък с дипломати, които са уличени в неправомерна дейност, има процедура за тяхното отзоваване.

Той защити и решението да не бъде отзована посланичката на Русия Елеонора Митрофанова – според него това е крайна мярка.