Денков: Все още чакам шефът на ДАНС да смени заместника си, има съпротива

Видях се лично с Тончев и му казах, че ще чакам още малко, има процедура по закон, посочи премиерът

Акад. Николай Денков

Акад. Николай Денков

По думите му шефът на ДАНС Пламен Тончев не вижда основание да смени заместника си Деньо Денев, който подписа доклада, от който излезе скандалът за машините със зам.-министъра на електронното управление Михаил Стойнов.

Вече два дни чакам председателя на ДАНС Пламен Тончев да ми предложи да сменим този човек, защото това е процедурата по закон, каза още Денков.

Видях се лично с Тончев и му казах, че ще чакам. Аз все още чакам и ще чакам още малко, каза той.

Запитан какво му е отвърнал Тончев, Денков каза: "Аз ще се запозная с документите", след което му казал: "Няма основание". Аз знам какви са основанията, тук има съпротива, категоричен е премиерът.

Запитан знае ли дали е имало изнудване към министъра на електронното управление Александър Йоловски за обществени поръчки за 640 млн. лв. и говорил ли е с него, Денков посочи: Нямам представа за какво става въпрос. С Йоловски такива разговори не водя и няма да водя. Ако него вече го защитават и има някакви охрани, той вече е в друг режим. Той днес беше на заседание на МС и говорихме как да имаме машини на втори тур. ЦИК са забавили документите и сега трябва да се работи денонощно. Това имам да говоря днес с Йоловски, когато минат изборите, вероятно ще говорим за нещо друго.

Повече от 1 месец преди изборите изпратих молба до ДАНС да кажат какви рискове очакваме по изборите и предложение за мерки, които да вземем. Получих ли отговор? Не. Същият този заместник, който пусна онзи доклад, който с началника на ДАНС трябваше да ми изпратят мерки, е пуснал справката, без да ми каже. Този човек би трябвало първо да се обади, че има такъв риск, след това да се види дали този риск може да се намали и след това да се гръмне, че има проблем. Но това не е направено, а бе пуснато, за да се предреши това и да няма машини. 

Това, което се случва е, че едни хора искаха да премахнат машините от изборния процес и го направиха, включително нарушавайки законите. ЦИК наруши Изборния кодекс. След това ВАС успя да намери основание, с което да оправдае защо са махнали машините. По същия начин този човек от ДАНС наруши закона, изпрати тази справка и предопредели решението да се махнат машините. ДАНС трябваше да отговорят на искането ми за изборите, посочи още министър-председателя.