Денков: Неравенството в България е твърде високо за европейските стандарти

Трябва поетапно да излезем от икономика, която привлича инвеститори главно с ниските си работни заплати

Акад. Николай Денков. Снимка: БГНЕС

Акад. Николай Денков. Снимка: БГНЕС

Днес престои да вземем едно от най-важните решения, свързани с подготовката на 2024 г. Предстои да вземем решение за увеличаване на минималната работна заплата със 153 лв., така че от 780 лв. да 2023 г. тя да стане 933 лв. от 1 януари 2024 г. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, предаде репортер на БГНЕС.

"С това решение ние ще изпълним един от ангажиментите си, съчетан с други мерки за намаляване на неравенството в България, което е твърде високо за европейските стандарти", подчерта Денков.

Премиерът отбеляза, че България продължава да бъде страната с най-ниска минимална работна заплата в ЕС, така че поетапно ние трябва да излезем от ситуацията на икономика, която привлича инвеститори главно с ниските си работни заплати.

"Заедно с другите дейности, които се развиват от различните министерства – на икономиката и индустрията, на иновациите и растежа, на образованието и науката, ние трябва все повече да привличаме инвеститорите с това, че предлагаме производства с високо качество, с висока добавена стойност и добре подготвена работна ръка", каза още Денков, като уточни, че това ще отнеме време, но решението днес е стъпка в правилната посока.