Депутатите обсъждат оставката на Минчев, "уволнят" ли го, Мирослав Иванов става временно шеф на НС

Спрягат името на Ива Митева за нов председател на парламента

Мирослав Иванов и Никола Минчев, снимка: БГНЕС

Мирослав Иванов и Никола Минчев, снимка: БГНЕС

Днес се очаква народните представители да обсъдят искането за оставка на председателя на парламента Никола Минчев. То беше внесено в сряда, зад него застанаха "Има такъв народ", ДПС, ГЕРБ и "Възраждане". Справка на парламентарния сайт показа, че 120 са депутатите от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", които са внесли искането за предсрочно освобождаване на председателя на Народното събрание Никола Минчев.

Според правилника искането за оставката ще се обсъди и гласува в парламента в четвъртък. ДПС подкрепя искането за оставката на председателя на Народното събрание Никола Минчев, заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. „С дребни хитрувания в тази сложна политическа ситуация не помагаме на никого”, добави той.

Демократична България отказа на ГЕРБ подкрепа за вота на недоверие и ще подкрепи председателя на НС Никола Минчев.

Нова коалиция иска да отстрани председателя на Народното събрание Никола Минчев, посочи председателят на ПГ на Продължаваме промяната Андрей Гюров в декларация на партията.

Ако тази коалиция има мнозинство, то тогава този парламент е изчерпан откъм съдържание. Мафията отново е в политиката. Ние сме на война с мафията. И ще я продължим! Тук, на улицата, на избори, заявява Гюров.

Според чл. 5 от Правилника за организация и дейността на Народното събрание, би следвало Мирослав Иванов, чиято оставка беше гласувана скоро да поеме временно председателството на НС: "При предсрочно освобождаване по ал. 1 или 2 нов избор се произвежда в 14-дневен срок от приемането на решението при условия и по ред, определени с процедурни правила, приети от Народното събрание. До произвеждането на нов избор за председател на Народното събрание то се председателства от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция, регистрирана в Централната избирателна комисия за самостоятелно участие в последните избори за народни представители", гласи правилникът. До исканото освобождаване на Минчев се стигна, след като вчера не изключи камерите и микрофоните на БНТ и на БНР, за да може външната министърка Теодора Генчовска да представи пред народните представители класифицирана информация. За следващ парламентарен шеф се спряга името на Ива Митева от ИТН, която заемаше поста в последните два парламента.