Лидерите на БСП не се поклониха пред Червената армия, оставиха Макаров сам да поднася венци

Единствено общинският съветник Калоян Паргов от отсрами социалистите пред съветските паметници

Депутатите на БСП изоставиха Анатолий Макаров, снимки: Faktor.bg

Депутатите на БСП изоставиха Анатолий Макаров, снимки: Faktor.bg

Социалисти и комунисти се събраха днес, за да отбележат руския си празник „Ден на защитника на отечеството“, организиран от руският посланик у нас Анатолий Макаров. За разлика от минали години, този път на честванията отсъстваха лидерите и знаковите лица на БСП. В предварителното прессъобщение до медиите беше заявено, че ще присъства група народни представители на левицата. 

Източници на Faktor.bg от „Позитано“ 20 споделиха, че в последния момент Корнелия Нинова е забранила на емблематичните си депутати да посещават подобни публични събития, за да не я обвинят, че ги спира да ходят на работа в парламента, а се кланят пред съветските окупатори. На честването дойдоха плевенският депутат Васил Антонов, както и двама други неизвестни негови колеги. Левицата отсрамиха също от общинската организация на партията, начело с Калоян Паргов, който дори закъсня и не можа да застане до Макаров докато се кланяше пред паметта на окупаторите. От Националния съвет на БСП пък изпратиха възрастни хора, но депутати така и не се престрашиха да докоснат светинята си в центъра на София. 

Така депутатите на БСП оставиха за първи път организатора на събитието Анатолий Макаров сам да поднася венци пред паметниците на Съветската армия и пред костницата на съветските воини в столичния квартал „Лозенец“. Цветя и венци бяха поставени още от Националния съвет на БСП, от посолството на Беларус, от ПП „Атака“, от „Съюза на тракийските българи“ на бившия депутат Красимир Премянов и от БКП.

Тази година военното министерство не повтори грешката си от 2018 г. -  нямаше и топовни салюти в чест на Червената армия – окупатор на България. За разлика от предишни години нямаше и поклоници-русофили, носещи традиционните портрети на Ленин, на Георги Димитров и на Сталин. Вееха се едва две руски знамена и то само пред костницата в „Лозенец“. Събитието също така не беше отразено от нито една национална телевизия. На него присъстваха руснаци с децата си, както и един журналист от Москва. 

makarov123.jpg

makarov124.jpg

makarov125.jpg

kaloian_pargov123.jpg

Калоян Паргов и внукът на Пеко Таков - Иван от общинския съвет отсрамиха левицата

ruski_pametnik123.jpg

За разлика от минали години, честването премина вяло 

kostnica.jpg

Пред костницата в "Лозенец" имаше дори представители на Червения кръст

moleben_kostnica.jpg

Молебенът преди поднасянето на венците в "Лозенец"

makarov_kostnica1.jpg

Анатолий Макаров старателно се погрижи за руското знаме на венеца, което вятърът беше обърнал като за война