Депутатите обсъждат удължаване на бюджета

Ако бяхме увеличили пенсиите, до днешна дата държавата щеше да е фалирала, заяви Красимир Вълчев

Парламентът обсъжда Проект на решение за определяне на допълнителен срок за събиране на приходи, за извършване на разходи и за предоставяне на трансфери.

Венеция Нецова-Ангова от ПГ на ПП-ДБ призова депутатите да бъде гласувано сега проекторешението, за да бъдат отпушени плащанията и да се поправят грешките на служебния кабинет на президента Румен Радев.

Красимир Вълчев от ПГ на ГЕРБ-СДС заяви: „Колкото и да се опитвате да обвинявате служебния министър Росица Велкова, големият проблем е, че през последните 2 г. увеличихме разходите много повече, отколкото увеличихме приходите, повече отколкото позволява приходната база и всички го знаем и е редно да си го признаем.“

Според него основната част от проблема дойде от липсата на бюджетна отговорност и от бюджетите, които бяха внесени и от предложенията, които бяха направени. „Това, че в края на миналата година не приехме редовен закона за бюджета, е едно от най-важните неща, които направихме, защото ние спасихме по този начин България“, категоричен е Вълчев и посочи, че хората, които гледат бюджета в числа, знаят, че ако бяха увеличили пенсиите, до днешна дата държавата щеше да е фалирала.

„Ние не бяхме далеч от този сценарий, защото тук има откровено популистки ПГ, за които беше по-важно да си правят политика и за които няма мисия да защитават бюджетната стабилност“, подчерта той и добави, че проектобюджетът на служебното финансово министерство, в който дори и да са завишени капиталовите разходи, дори и приходите да са малко занижени, е факт, че сме на голям бюджетен дефицит.

Очаквайте подробности.