Der Spiegel: Шолц спира доставките за Украйна на оръжия от складовете на Бундесвера

Германският канцлер обяви началото на нова фаза на войната

По думите на канцлера на ФРГ Бундесверът почти е изчерпал възможностите си да доставя оръжия директно на Украйна, пише изданието Der Spiegel. В същото време, по думите му, Германия ще продължи да оказва финансова помощ на Украйна. Канцлерът отново не отговори на въпроса за директните доставки на тежко въоръжение. Той изтъкна единодушието на Запада по въпроса за подкрепата за Украйна, но все пак изключи пряка намеса на НАТО в конфликта.

След видеоконференция с участието на държавни и правителствени ръководители на страни-партньори и представители на ръководството на НАТО и Европейския съюз, германският канцлер обяви началото на нова фаза на конфликта в Украйна, отбелязват от редакцията на изданието,
Той подчерта, че Германия ще продължи да доставя оръжие на Украйна в координация със западните партньори. „Целта е украинската армия да стане способна да се защитава срещу Русия“, каза той. Собствените резерви на Бундесвера са до голяма степен изчерпани, обясни Шолц, затова управляващите в Берлин са се обърнали с молба към германската отбранителна индустрия да посъветва какви продукти могат да бъдат доставени в най-кратки срокове. Украйна от своя страна ще „направи своя избор от този списък“, а ФРГ се ангажира да предостави необходимите финансови ресурси.
 
Шолц отново посочи близкото единодушие със съюзниците на Германия по въпроса за подкрепата за Украйна. „Би било погрешно да се действа самостоятелно“, обясни той. Според него обаче НАТО няма да се намесва пряко в конфликта. Той е убеден, че руският президент Владимир Путин „не е очаквал такива единни действия“ от съюзниците.
 
Канцлерът обеща да финансира директните доставки на оръжия от германската индустрия за Украйна. „Помолихме германската отбранителна индустрия да ни каже какви продукти може да достави в близко бъдеще“, каза той. „Украйна ще направи своя избор от този списък и ние ще й предоставим парите, необходими за покупката“. Според Шолц Украйна продължава да проявява интерес към „противотанкови оръжия, системи за противовъздушна отбрана, боеприпаси“, както и „каквото може да се използва в артилерийските сражения“.
 
На въпрос за доставката на немски танкове Leopard, Шолц отговори, че би било по-целесъобразно да се предостави на Украйна съветско оборудване от запасите на източноевропейските страни, с които украинските военни са добре запознати. Държавите, които предоставят такова оборудване, ще могат да получат компенсация от Германия.
 
В същото време канцлерът обяви прекратяване на доставките от складовете на Бундесвера. „Сега трябва да признаем, че нашите възможности са достигнали своите граници“, каза той.
 
Шолц посочи също, че Германия е готова да подкрепи доставката на артилерийски оръжия от САЩ или Нидерландия за Украйна. „Готови сме да направим всичко необходимо в тази посока“, отбеляза Шолц, без да навлиза в подробности. Това може да бъде предоставянето на боеприпаси или помощ при обучението на военните, поясни още канцлерът.
Припомня се, че миналата седмица САЩ обявиха доставката на тежка артилерия за Украйна. Във вторник нидерландският премиер Марк Рюте даде същото обещание на Киев.
 
Шолц призова руския президент за незабавно прекратяване на огъня и изтегляне на войските. Той определи действията на Русия в Украйна като „безсмислени“, пише Der Spiegel./Дарик