Десислава Атанасова: Разговорите ни с останалите партии показват възможности за широки мнозинства

Недопустимо е да протестираш срещу даването на повече права на гражданите

Десислава Атанасова, снимка: БГНЕС

Десислава Атанасова, снимка: БГНЕС

"Дневният ред се определя от председателския съвет, обикновено в сряда сутринта. Ние казахме, че ще оттеглим някои от предложенията, които направихме около промените за Изборния кодекс - запазваме и увеличаване дори на състава на Обществения съвет към ЦИК, ще оставим и район "Чужбина". Това заяви пред БНР председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя се надява Изборният кодекс да влезе в пленарната зала още в сряда. 

Тя коментира и стачките на ПП и ДБ срещу връщането на хартиената бюлетина: "Да протестираш, че се дават още права на гражданите, е недопустимо. Възможността на хората да гласуват е залегнала в конституцията и е свещена. Ние не искаме премахването на машинното гласуване, но преброяването да става на ръка от комисиите. Въвеждаме още една гаранция за прозрачност на вота - видеонаблюдението. Освен това, тъмните стаички се заменят с паравани, както е при машинния вот, за да не може да се правят снимки на бюлетините. НС работи повече от месец. Показахме през това време, че не Изборният кодекс е приоритет за парламента. Взехме много решения като тези за военно-техническа помощ за Украйна и за Шенген. Много от законите за Плана за възстановяване вече са гласувани на първо четене. Предстои да бъде внесено антикорупционното законодателство. През следващата седмица НС вероятно ще се занимава и с това", каза още Атанасова.  

"Няма нищо сложно да се провеждат консултации и да се търси консенсус по различни политики. Всичките ни разговори досега показват възможности за широки мнозинства. Остава ни само среща с ДПС другата седмица. Имаме различия за социалната политика с БСП и с ПП, но с ДБ имаме допирни точки. По отношение на външната политика мисля, че е ясно кои са червените линии. Но и по тези теми намирахме консенсус в рамките на този парламент. Много отдавна казахме, че е редно преди да се връчи мандат да се постигне съгласие по определени политики. Много добро беше решението на президентската институция да предостави по-дълъг срок за разговори. Някои от колегите се обявиха за опозиция, без да си дават сметка, че в парламента има паритет. ГЕРБ няма да получи подкрепа от ПП, ДБ и БСП, "Възраждане" пък нямало да подкрепят никого, освен ако мандатът не е техният. Мисля, че всички възможности стоят на дневен ред. Надявам се дебатът за Изборния кодекс да не измести основната тема в парламента - съставяне на правителство", коментира депутатът от ГЕРБ-СДС.