Десислава Атанасова: От ГЕРБ сме готови да подкрепим правителство с друг мандат

Десислава Атанасова

Десислава Атанасова

"Срещата с Иван Гешев днес беше по повод писмото му към новите 240 депутати. Инициативата беше наша. Всеки ден сме свидетели на бум и ръст на престъпността. Има разрив в отношенията между институциите", заяви пред БТВ Десислава Атанасова от ГЕРБ. 

"Ние трябва да сме заедно срещу това, защото ескалира престъпността, а от това страда цялото общество. Ние сме "за" правосъдна реформа, за справедливост и за бързина на съдебния процес. Все още не сме видели предложенията на Крум Зарков. Нека да изчакаме Министерския съвет. Аз се доверявам на експертите. Надявам се да водим експертен разговор, а не да се говори с опорки. Контролът, който въведохме над главния прокурор чрез изслушване на докладите, не е достатъчен, но ние не можем да контролираме актовете на Иван Гешев. По наша инициатива създаваме специална комисия по конституционни въпроси, но нека тя да не се фокусира върху името на Иван Гешев", каза още Атанасова. 

"С Румен Радев разбираме, че страната е в изключително тежко състояние. На финансовото министерство беше отказан заем. Ние сме в ситуация, в която не сме предпочитани за външни инвеститорите. В същото време служебният кабинет се опитва да тегли пари през седмица с ужасно високи лихви. Цялото общество така и не разбра къде останаха 9-те милиарда лв. заеми, които теглиха Асен Василев и Кирил Петков. Миналата година Василев внесе няколко пъти различен бюджет в парламента, който беше прекрояван. Големият въпрос е ще има ли редовно правителство и кой ще носи отговорността? Като първа политическа сила, съзнаваме нашата отговорност. Затова и хората ни гласуваха доверие. Няма значение с чий мандат се реализира правителство. Затова призовавахме за разговори, а сега виждам, че ни се отказва диалог. Ако останем в ситуация, в която имаме мандат и предложим диалог за България, а ни се откаже, то означава , че ни чака дълбока парламентарна криза. Ние не държим първият мандат да се реализира. Представям си правителство на отговорните партии с хора, които ще гласуват за приоритети", каза още Атанасова.