Десислава Бошнакова: На гласуващите за сини партии им се даде "сглобката" и неприемлив за тях кандидат

Десислава Бошнакова, снимка: Личен архив

Десислава Бошнакова, снимка: Личен архив


София не е синята София от 1990 г. Хората, които живеят в София, са други. Никой не обърна внимание на това, коментира пред БНР проф. Десислава Бошнакова, ръководител на Департамент "Масови комуникации" в НБУ.

"На хората, които гласуваха в подкрепа на сините партии и протестираха в продължение на две години, им се даде сглобка, срещу която те протестираха и като капак им се предложи кандидат, който за тях е неприемлив. Тези хора не излязоха да гласуват." 

Подценяването на интелигентността на избирателя винаги наказва този, който подценява неговата интелигентност, допълни Бошнакова.

Относно отказа на Васил Терзиев да се яви на финален диспут с Ваня Григорова и дали това е повлияло върху затварянето на ножицата между техните резултати, Бошнакова заяви, че "би било много хубаво, много лесно това да е обяснението на ситуацията".

Резултатът на Ваня Григорова е резултат, който няма нищо общо с резултатите на една от партиите, които стоят зад нея, отбеляза тя.

"Не мисля, че самата партия БСП има огромна заслуга за резултата на Григорова."

Вървенето напред е свързано с мисълта "за". "Против" те дърпа назад. Партиите не успяха да направят кампания, която да убеди гражданите да отидат да гласуват, изтъкна Бошнакова относно събирането на вот "против" на проведените местни избори.

По спорната тема за тежестта на геополитическата ориентация на кандидатите, ДС и резултатите от изборите в София Десислава Бошнакова коментира:

"Очевидно става въпрос за идеи, за едно минало, което не е изговорено, не е осъзнато. От 10 ноември до днес ние не проведохме публичен разговор за случилото се през онези години. У нас нямаше лустрация, за това не се говори – това са все болезнени теми и тази нетретирана рана избухна в това, което се случи."

Има две много плашещи неща на тези избори – избирателната активност и огромният процент посочили "Не подкрепям никого", смята Десислава Бошнакова.

Всяка кампания на политик трябва да е първо хората да гласуват, изказа мнение тя.

"Имам чувството, че всички целенасочено работят да убият и малкото доверие, което българинът има в институциите."

Политиците трябва да се научат да бъдат категорични, но не крайни, обобщи тя. По думите ѝ "различията могат да са жизненоважни, когато сме решили общите си проблеми".