Децата на Милорад Додик в "черния списък" на САЩ

САЩ наложиха санкции срещу президента на Република Сръбска за възпрепятстване на Дейтънското мирно споразумение

Милорад Додик

Милорад Додик

Съединените щати добавиха децата на президента на Република Сръбска Милорад Додик - Горица и Игор, към списъка със санкционирани лица, съобщи Министерството на финансите на САЩ.

Както е посочено в актуализирания списък на Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерството на финансите на САЩ, Горица и Игор Додик са добавени в списъка на санкционираните лица.

Освен тях в списъка са включени ресторантът "Агапе", собственост на Горица и Ивана Додик, компанията "Агровоче", която е свързана с Горица, компанията "Фрут Еко", която е свързана с Игор Додик, както и компанията " Global Liberty", които са свързани с Игор и Горица.

Според Министерството на финансите на САЩ две лица и четири компании от списъка формират ядрото на мрежата за подкрепа на специално посочения гражданин и президент на Република Сръбска Милорад Додик.

"Членовете на тази мрежа, сред които са и пълнолетните деца на Додик, дават възможност за продължаване на корупционната дейност на Додик в ентитета на РС Босна и Херцеговина, което му позволява да извлича публични средства от РС с цел да обогатява себе си и семейството си за сметка на гражданите на Босна и Херцеговина и функционалните власти в страната", допълва Департаментът на САЩ.

САЩ наложиха санкции срещу Додик на 5 януари 2022 г., както и на 17 юли 2017 г., за възпрепятстване на Дейтънското мирно споразумение.