Диман Георгиев, КОД: Руското посолство се намесва в предизборната кампания, България трябва да скъса с кремълските зависимости

Реализирането на вражески планове, като част на руската хибридна война, е в резултат на липсата на лустрация

Димеан Георгиев

Димеан Георгиев

Българските путинисти да знаят, че всеки, който подкрепя Путин и войната в Украйна, е също военнопрестъпник и ще му се търси наказателна отговорност

Прокуратурата трябва да се заеме и с пагубната за армията ни политика на президента Радев, казва пред Faktor.bg кандидатът за депутат от партия КОД

Интервю на Мая Георгиева

- Г-н Георгиев, вече втора седмица тече предизборната кампания, но нямате  ли усещането, че тя сякаш се превръща  от участниците в истинско бойно поле за активна руска пропаганда, има ли център, от който се направлява тази кампания?

- Руското посолство се намесва и в предизборната кампания в момента, като  подкрепя 15-20 партии, които използвайки пропуските в изборния закон в ефирното време, което им се дава , създават в избирателя усещането за преобладаващи проруски настроения и че те са водещите. Така подменят съществуващата реалност с паралелна, измислена по подобие на реалността, която е завладяла Руската федерация. 

Партия КОД решително се противопоставя на този вражески план, който се реализира по време на предизборната кампания. 

- КОД последователно предлага дълго отлаганата лустрация и декомунизация все пак да се случат, ако това беше станало още през началото на 90-те години на миналия век по-различна ли щеше да е България днес?

 - Плодотворната почва за реализирането и действието на  вражески планове, като част на руската хибридна война, е в резултат на липсата на лустрация в началото на прехода. В програмата за управление на КОД лустрацията заема неслучайно основно място. Освобождението на политическия и икономическия ни живот от ноктите на посткомунистическата олигархия е единствения път за справяне с руската хибридна война. Защото, създадената от руските и нашите служби олигархия твори корупция и престъпност, а през тях Русия провежда своята враждебна политика. 

Ако лустрацията се беше случила преди 30 години, днес България щеше да е друга страна. Държавите от бившия социалистически лагер, които извършиха лустрация, са далеч пред нас във всяка една сфера от обществения, политическия и икономическия живот. 

- КОД има ясна позиция и за престъпната руска война срещу Украйна. Путин вече е издирван от съда в Хага като военнопрестъпник, но какво трябва да бъде отношението ни и към крайните путинисти, които слугуват на режима в Кремъл?

 - Решението на Международния наказателен съд в Хага да обяви Путин за военнопрестъпник е знак не само към него, но и към руските олигарси и служби, които го подкрепят. Това решение е знак и към путинистите у нас. От тук нататък трябва да бъде абсолютно ясно, че всеки който подкрепя Путин и войната в Украйна е също военнопрестъпник и ще му се търси наказателна отговорност. Тук българската прокуратура е в огромен дълг и трябва незабавно да заеме своето място. 

Прокуратурата трябва да се заеме и с пагубната за армията ни политика на президента Радев. 

- Какви са последиците за обществото от политиките на Румен Радев?

- За КОД е изключително важно да се спре политиката на президента и на всички политически сили, които са проводник на руското, враждебно за България влияние. Президентът е причина за разделението в българското общество по многобройни теми, причина е за бедността, срива в икономиката, унищожаването на малкия и средния бизнес. С политиката си Кремъл чрез него ни прави слаби и зависими. 

Искам да фокусирам вниманието върху един важен факт - наскоро бе разкрит секретен 10-годишен план на ФСБ (Федералната служба за безопасност на Русия) с детайлно развити точки за дестабилизация на Молдова. В плана се предвижда, чрез използване на проруски групи, църквата, купени политици, икономически и енергиен натиск да се предизвикат безредици, недоверие в политическата система и съответно да се промени глобалната ориентация на страната.

Не ви ли звучи познато всичко това? Кремъл реализира всички тези подривни политики и в България, като част от хибридната война на Русия срещу страната ни. Но най-важното е, че началото на този план беше издигането от БСП и руските служби на Румен Радев за президент. Изпълнението му премина през вдигнатия юмрук, с който реално бе извършен държавен преврат и то само месеци преди началото на руската агресия в Украйна. Този план направи България неспособна да изпълни своите морални и съюзнически задължения - да помогне на борещия се за свобода украински народ. 

- Отново актуална тема стана предоставянето на старите съветски МиГ-29, България може да помогне, но вярвате ли, че това ще стане, особено след последното изявление на държавния глава?

- Към момента самолетите МИГ-29 са с изтекъл ресурс. Тези самолети по никакъв начин не повишават способностите на българската армия. Напротив, те са пречка за нейната модернизация. Единствената полза от МиГ-29 е, че застаряващи пилоти получават милиони всяка година от фиктивни "летателни" часове, с което ощетяват българския данъкоплатец. 

Нашите самолети трябва незабавно да се предоставят на украинската армия и получените за този акт преференции да се използват за по-нататъшна модернизация на армията ни. Отказът на служебното правителство, назначено от Радев, да изпълни решение на Народното събрание за предоставяне на военна помощ за Украйна още веднъж показва, че към момента Русия печели хибридната война у нас! 

КОД ще продължи във всички свои действия да се ръководи от твърдото убеждение, че скъсването с руските имперски зависимости, спирането на социалистическите експерименти и развитието на малкия и средния бизнес е пътят към просперитета и благоденствието за народа ни.

2023-04-02_Izbori.jpg