Димитър Бечев: Москва може да пострада в отношенията с Индия и Африка, ако се заиграва със зърнената сделка

Турският парламент е във ваканция, Ердоган до октомври ще извива ръцете на САЩ

Димитър Бечев

Димитър Бечев

"Сигналът от срещата във Вилнюс е, че поддръжката за Украйна остава неизменна. Въпреки че не получи покана за членство, всичко останало ще бъде дадено на Киев". 

Това каза пред БНР Димитър Бечев, експерт по международни отношения, старши сътрудник към Атлантическия съвет във Вашингтон, преподавател в Оксфорд и автор на книгите "Русия се завръща на Балканите" и "Турция под управлението на Ердоган". Бечев коментира и другата новина от Срещата на върха на НАТО във Вилнюс, че Турция се е съгласила да напредне с процедурата по одобряване на приемането на кандидатурата на Швеция за членство в НАТО:

"Има нещо като компромис от страна на Ердоган, но той не е 100%, тъй като няма конкретна дата за ратификация. Турският парламент е в лятна ваканция и няма да започне работа преди октомври, което дава още малко поле на Ердоган за извиване на ръцете на Запада и конкретно на САЩ с искания, не толкова по отношение на искането за ЕС, а по скоро във връзка с продажбата на Ф-16, което е ключов въпрос в отношенията между Турция и САЩ". 

Според експерта по международни отношения още не е дошъл моментът за мирни преговори между Украйна и Русия:

"Докато върви украинската контраофанзива, не се знае след нейното приключване дали няма да има нова офанзива от страна на руските сили. Не е назрял моментът. Но когато има позитивни сигнали от всички страни, че има такава възможност за разговори за прекратяване на огъня, най-вероятно Турция ще предложи услугите си. Ще има и основания, защото политиката на Турция е доста ясна - тя подпомага всячески Украйна и то с военна помощ. От друга страна не е изгорила мостовете си към Москва. И се опитва да се възползва от това междинно положение".

По думите на Димитър Бечев Русия се опитва да използва "коза" със зърнената сделка, но също не е в много благоприятно положение, защото може да има последици в отношенията ѝ с Индия и много африкански страни, което връзва ръцете на Москва.